Abonnementsartikel

Enhedlisten langer ud efter danske svineproducenter, der sender grisene til Tyskland frem for at få dem slagtet herhjemme.

- Det er meget alvorligt, når danske landmænd kører svin til Tyskland for at få dem slagtet frem for at lade danske arbejdere slagte dem herhjemme.

Det siger folketingspolitiker Henning Hyllested (EL) til epn.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udmeldingen kommer få dage efter, at Danish Crown i Esbjerg måtte dreje nøglen om, hvilket primært skyldes tilbagegangen i tilføjelsen af svin til de danske slagterier.

Det har gjort Henning Hyllested, der bor i Esbjerg, fortørnet.

- Det er en alvorlig sag. Problemet er, at de står og mangler svin, og samtidig kan man så konstatere, at bønderne kører svin en mass nedover den tyske grænse og får dem slagtet af polske slagterimedarbejdere til en meget lavere løn. Det synes jeg sgu er noget svineri, siger han til epn.dk.

Nicolaj H. Nørgaard, direktør for Videncenter for Svineproduktion, fortæller, at der produceres mellem 29 og 30 millioner svin i Danmark om året. Af dem bliver mellem otte og ni millioner slagtet i lande som Tyskland og Polen, mens resten bliver i Danmark.

- Der er ikke noget, vi hellere vil, end at de alle blev i Danmark, men vi må indse, at den aktuelle pris på smågrise kan vi ikke konkurrere med, og svineavlerne har som alle andre ret til at få den bedste pris for deres svin, siger Nicolaj H. Nørgaard til epn.dk.