Gældskrise og frygten for et græsk farvel til euroen sender i disse dage de danske renter på nedtur og får mange til at overveje at skifte fra variabel til fast rente.

Cheføkonom Hans Fink, LRØ, fraråder generelt, at man forlader de variable lån til fordel for lån med fast rente. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er uro på de europæiske valutamarkeder, og de mislykkede forsøg på regeringsdannelse i Grækenland øger udsigten til, at Grækenland træder ud af euroen og har skabt et markant rentefald. Men gode beslutninger træffes sjældent i panik, og mit råd skal være, at man lader strategien for finansieringen styre, om man skifter fra variabel til fast rente, siger Hans Fink og fortsætter:

- Lige nu ser det måske ud til, at man kan opnå en billig finansiering, og der er ingen tvivl om, at mange erhvervsdrivende af deres pengeinstitutter vil blive præsenteret for tilbud om renteswaps i forbindelse med de aktuelle rentefald.

- Men spørgsmålet er, om vi har nået rentebunden.  Måske bevæger renten sig endnu læn-gere ned, og ingen ved, hvor længe vi vil være på et eventuelt lavere niveau.

Med et variabelt lån har man en besparelse på godt halvanden procent i forhold til en 30-årig swap.

Kan ikke forudsige renteudviklingen

Hans Fink påpeger, at pengeinstitutternes analytikere hidtil ikke har været i stand til at komme med et realistisk bud på renteudviklingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor er det vigtigt, at man ikke lader sig påvirke af pengeinstitutterne, der er sælgere af renteswaps. Ingen kan forudsige renteudviklingen, men det uvildige analyseværktøj og nyhedsbrev, AgroMarkets, som er ejet af Dansk Landbrugsrådgivning, er et godt bud, som i højere grad end pengeinstitutterne har været i stand til at forudsige renteudviklingen, mener Hans Fink.

Han opfordrer dem, der går ind i renteswaps, til at indgå konverterbare aftaler, så man kan komme ud af dem igen. 

- Hvis man endelig vil, skal man ikke gøre det med 100 procent af ens gæld. Og man skal være opmærksom på, at det er nødvendigt at bruge tid på det og følge det nøje, hvis man vil have noget ud af det.