Abonnementsartikel

900.000 nye jobs ligger og venter i EU inden 2020, hvis vi griber chancen og omstiller os til et biobaseret samfund, hvor landbruget ikke alene producerer mad og bioenergi, men også plantematerialer til alverdens ting, der i dag blandt andet laves af olie

Landbrug & Fødevarer, Dansk Metal og Novozymes satte ved en konference i sidste uge fokus på mulighederne for vækst og øget beskæftigelse ved investeringer i det biobaserede samfund. Mulighederne er der ? det handler bare om at gribe chancen.

- Hvis Danmark skal være med blandt de første, så er det nu, politikerne skal skabe mulighederne. I landbruget er vi ærgerlige over, at det ikke kom med i det energiforlig, vi lige har fået. Det var med i forhandlingerne, men desværre røg det ud undervejs, fordi nogle politikere byggede diskussionen på skæve forestillinger om, hvordan olie- og dermed energipriserne bliver fremover, siger direktør i Landbrug & Fødevarer; Carl Åge Dahl og fortsætter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg er overbevist om, at produktionen af bioethanol og raffinering af biomaterialer vil blive rentabel inden for en kort årrække. Til at få gang i produktionen har vi imidlertid brug for hjælp ? ikke nødvendigvis som støtte, men som garantier.

Vækstteam i arbejdstøjet

Erhvervs- og Vækstminister, Ole Sohn (SF) er bevidst om, at de arbejdspladser, der er tabt under krisen, ikke kommer igen, men at der ligger nye jobmuligheder i et biobaseret samfund.

- Vi skal have vendt kurven. Det er ikke nemt, men en fælles opgave, og landbrugs- og fødevaresektoren har en stor betydning for væksten. Derfor skal vi have set på de vækstvilkår, erhvervet har, lovede han ved konferencen og slog fast, at det er nødvendigt at udnytte de biologiske ressourcer langt bedre, end man gør i dag. Både af hensyn til miljøet og fordi, der er arbejdspladser i at gøre det.

Regeringen har for få dage siden nedsat et ?Vækstteam for vand-, bio- og miljøløsninger?, som består af en række af dansk erhvervslivs topfolk, entreprenører og forskere, der allerede til november forventes at skulle levere forslag til, hvordan blandt andet bioenergi og biomaterialer kan blive en del af væksten i Danmark.

De øvrige politikere, som deltog i konferencen, bekræftede, at grønne projekter og arbejdspladser har meget høj prioriteret på Christiansborg, og at man er bevidst om, at det kan kræve omstilling af forskning og uddannelse, hvis politikerne vælger at satse på den biobaserede vej.