Abonnementsartikel

Der kan være økonomiske fordele ved at lade maskinparken stå nyvasket, mener maskinstationsejer på Salling, som ser flere fordele ved en ren maskinpark.

Det er vel ingen tvivl om, at de fleste landmænd mærker en vis stolthed, når en af gårdens traktorer står i søndagssolen og skinner - nysmurt, rengjort, klar til at indtage en ny hård uge i marken. Men kan det betale sig at gøre en ekstra indsats for at holde maskinerne rene?

Der er ingen tvivl om, at der går tid med at vaske maskinparken, og når forårs- eller efterårsarbejdet kører på højtryk, er tiden ekstra kostbar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Før i tiden var en højtryksrenser noget, de færreste brugte på bedriftens traktorer. Man var simpelthen bange for, at den skulle gøre mere skade end gavn ved rengøringen af traktorerne. Og det er delvist rigtigt, for man skal tænke sig om, inden der skrues op for varmen og trykket på højtryksrenseren. Men er man påpasselig, kan højtryksrenseren sagtens bruges i kampen mod skidtet på traktoren.

Let at opdage slitage

Hos Martin Børstings Maskinstation på Salling er ejeren Martin Børsting overbevist om, at den ekstra rengøringstid er godt givet ud.

- Kommer du ofte rundt om dit køretøj, kender du det godt, og derfor kan du lynhurtigt se, hvis der er slitage eller andre problemer under udvikling. Skal der tages hånd om noget med det samme, eller kan det vente til en eventuel regnvejrsdag, fortæller Martin Børsting.

Han påpeger også, at skidt uheldige steder - ved elektronik og lignende - er godt at få fjernet, inden det bliver irret.

- Eksempelvis på græsmaskinerne er det vigtigt at få blæst eller rengjort maskinen jævnligt. Jeg er også overbevist om, at brugtvognsværdien holdes højere på en traktor eller en staldgødningsspreder, hvis de jævnligt bliver rengjort. Og på staldgødningssprederen kan husdyrgødningen være ekstrem hård ved malingen, forklarer Martin Børsting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I april-udgaven af Agrologisk, der udkom fredag den 13. april kan du læse, hvordan han løser dette og andre problemer, der kan medvirke til at holde maskinerne i god stand – og dermed reducere omkostningerne til reparationer og vedligehold.

Ikke-abonnenter på Agrologisk kan læse artiklen på hjemmesiden www.agrologisk ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7970.