Hvis din jord mangler noget fosfor, eller har du plads til et ordentligt læs gyllefibre, kan du få penge for at aftage fibre, der stammer fra biogasproduktion.

DONG, der driver Maabjergværket ved Holstebro, har nemlig forpligtet sig til at afbrænde de mange ton gyllefibre, som naboen, Maabjerg Bioenergy, årligt vil producere ved gylleseparation.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Og da forbrændingsanlægget endnu ikke er klar til at afbrænde gyllefibrene, har DONG via et salgsselskab besluttet at betale for at få fibrene bragt ud på markerne eller på lagt på lager.

Salget er overgivet til Combineering A/S, der har erfaring i nyttiggørelse af industrielle restprodukter.

- I år skal vi ikke forvente de store  mængder, men til næste år  vil der være et ordentligt bjerg på 45.000 ton, som DONG skal af med, fortæller planteavlskonsulent Kristian Elkjær, Heden & Fjorden.

Han oplyser, at medbetalingen for udspredning af fibrene er 35 kroner pr. ton, mens man kan få lidt mere ved opblanding af fibrene i gylletanken, nemlig 45 kroner.

- Der følger også en medbetaling, hvis man kan opbevare det i en tom køresilo eller på en ensilageplads. Desuden kan man regne med en bonus i form af lidt hjælp til papirarbejdet, forklarer Kristian Elkjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udnyttelse på 18 procent

Mens landmændene normalt arbejder med udnyttelsesprocenter på 70 til 75, ligger lovkravene til gyllefibrene fra Maabjerg på 18 procent.

- Og det er jo helt andre toner, end vi er vant til, fastslår Kristian Elkjær. Han påpeger dog, at man får nogle DE skubbet over på fibrene.

Ud over at være en kilde til ekstraindtægter er Kristian Elkjær også glad for, at næringsstofferne føres tilbage til jorden i stedet for at brændes af.

- Der er en del fosfor og lidt kalium og magnesium. Og man kan regne med otte til 10 kg total-N og tre til fire kg ammoniumkvælstof i fibrene, og man kan sige, at fibrene især et godt supplement til dem, der ikke har husdyrgødning, siger han.

Fibre ikke tørre nok

Ifølge DONG Energy A/S skyldes den manglende afbrænding, at fibrene ikke er tørre nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var meningen, at der skulle bygges et tørreanlæg. I mellemtiden har planerne for området omkring Maabjergværket ændret sig i forbindelse med lanceringen af det grønne energicenter, Maabjerg Energy Concept, fortæller Ulrik Frøhlke, der er pressemedarbejder i DONG.

Maabjerg Energy Concept er et projekt, hvor produktion af bioethanol, biogas og brint samt et biomassekraftvarmeværk samles et sted, og her kan den våde fiberfraktion fra biogasanlægget eksempelvis bruges til fremstilling af bioethanol.

Men projektet er endnu ikke realiseret, så indtil videre bliver DONG nødt til at komme af med gyllefibrene på anden måde.

Prisen for at komme af med gyllefibrene vil Ulrik Frøhlke ikke ryste ud med, men han forsikrer, at regningen ikke vil blive sendt videre til forbrugerne i de kommuner, som varmeværket leverer varme til.