Abonnementsartikel

DLF-Trifolium har siden 2007 forædlet nye sorter af rajgræs til det new zealandske marked - blandt andet for at udvikle sorter, der indeholder dyrevenlige endofytter

Da DLF-Trifolium tilbage i 2004 oprettede en afdeling på New Zealand, var det for at være repræsenteret på et marked i rivende udvikling. For fire år siden blev afdelingen udbygget med en forædlingsafdeling. Siden er der arbejdet målrettet mod at fremavle nye sorter, der kan konkurrere med de new zealandske. Et af kravene til de nye sorter er, at de indeholder endofytter, som beskytter græsset mod skadelige insekter, men som samtidig ikke nedsætter køernes mælkeproduktion, da det er et stort problem for de new zealandske mælkeproducenter.

- Vi har netop lanceret en ny hybrid rajgræssort, Jeta, som er det første produkt af den lokale forædlingsindsats. Jeta indeholder dyrevenlige endofytter, som malkekøerne kan æde, uden at det går ud over mælkeproduktionen, fortæller Tom Bruynel, der er direktør i DLF-Trifoliums afdeling i Christchurch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at sorten har klaret sig rigtig godt i foderforsøg, og at den derfor nu skal produceres til markedet i New Zealand og Australien. Derudover bliver sorten afprøvet med henblik på at blive registreret i Sydamerika.

Endofytter

Endofytter er naturligt forekommende svampe, der lever i symbiose med græs. Endofytterne producerer en række stoffer, der beskytter planten mod angreb af insekter, som reducerer græsudbytterne på New Zealand.

Men nogle af de typer af endofytter, der findes i græs, producerer stoffer, som kan resultere i et fald i køernes mælkeproduktion, når de æder græsset. Derfor er det nu et krav fra de new zealandske mælkeproducenter, at de sorter af rajgræs, de køber til deres græsmarker, indeholder endofytter, som køerne kan æde, uden at det går ud over mælkeproduktionen.