Forskning i hvordan kontrolleret dræning implementeres bedst muligt førte til en genopdagelse af gamle dokumenter fra det tidligere Østtyskland. Retningslinjerne indeholder en masse brugbar information i forbindelse med håndtering af dræning i dagens landbrug.

Den nye opdagelse gavner blandt andre landmænd, som kan få praktisk vejledning i forhold til, hvordan man bedst etablerer kontrolleret dræning og dermed sikrer mindst muligt tab af vand og næringsstoffer fra markerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den miljømæssige fordel - især for Østersøen - er den reducerede næringsstofudvaskning til overfladevand og dermed mindre eutrofiering.

Agro Business Park kan bruge de gamle retningslinjer

Retningslinjerne er blevet genopdaget af Statsagenturet for Landbrug, Miljø og Landdistrikter i Slesvig-Holsten (LLUR), som arbejder med et kommunikationskoncept, der implementer en ”bottom-up” tilgang for at integrere lokale folk i processen med at finde løsninger på næringsstofudvaskningen. 

- Agro Business Park har sat sig for at støtte udvikling og udbredelse af mere bæredygtige, kontrollerede, intelligente og miljøvenlige dræningssystemer, som reducerer udvaskningen af næringsstoffer og desuden også gør landmanden i bedre stand til at styre planternes vandforsyning. Vi kalder disse teknologier for SCIEN-dræning og arbejder for, at de bliver tilskudsberettigede under Landdistriktsprogrammet. De retningslinjer som er genfundet i Tyskland giver os værdifuld information til vores videre arbejde, fortæller Henning Lyngsø Foged, projektleder, Agro Business Park.

Retningslinjerne er blevet oversat til engelsk og kan downloades i en tysk og en engelsk version her.