Abonnementsartikel

Vandplanerne skal sikre bedre vandmiljø, men overvågningen af vandmiljøet er skåret så meget ned, at det er svært at følge udviklingen, mener ekspert, landbrug og naturfredningsforening.

Samtidig med at stat og kommuner iværksætter en kæmpe indsats med vandplanerne, er der skruet så meget ned for statens overvågning, at det kan blive vanskeligt at måle effekterne af planerne.

Det skaber bekymring hos både eksperter, landbrug og grønne organisationer, skriver altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Professor og ekspert i vandmiljø Stiig Markager, DMU Aarhus Universitet, peger på, at den marine overvågning i løbet af en årrække er skåret ned til cirka det halve. 

L&F: Hvor er det faglige grundlag?

I Landbrug & Fødevarer understreger viceformand Henrik Frandsen, at det er uhyre vigtigt med en grundig overvågning af vandmiljøet.

- De beslutninger, som skiftende regeringer har truffet blandt andet med vandplanerne, kommer til at få massive økonomiske konsekvenser for mange landmænd. Når man laver tiltag, der i sådan et omfang vil gøre indgreb i enkelte gruppers eksistensgrundlag, så er det mindste, man kan bede om, at beslutningerne hviler på et solidt fagligt grundlag, siger han  til altinget.dk og fortsætter:

- Vi har sagt gang på gang, at der mangler faglighed i vandplanerne. Det glæder mig, at DMU nu også stiller spørgsmålstegn ved fornuften i at skrue ned for overvågningen, samtidig med at man skruer op for kravene til landbruget. Lad mig endnu en gang minde om, at vi har mere end halveret udledningen af kvælstof.

Også i Danmarks Naturfredningsforening undrer biolog Henning Mørk Jørgensen sig over, at der er blevet skåret betydeligt i den marine overvågning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man sætter en stor indsats i værk, så er det vigtigt, at vi kan måle effekten. Ellers ved vi jo ikke, om vi kommer nogen vegne. Derfor er det fuldstændigt galt, at skære overvågningen helt ind til benet, når man laver så stor en indsats, siger han til altinget.dk.