De svenske fødevaremyndigheder har sagt god for import af smågrise fra Danmark på trods af, at visse smitsomme sygdomme florerer i de danske besætninger.

Efter at finske smågrise trods protester fra landmandsorganisationer har fundet vej til Sverige ser det nu ud til, at også de danske smågrise kan eksporteres til det svenske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Svenska Dagbladet kræver de svenske myndigheder blot, at der tages prøver for smitsomme sygdomme hos de importerede dyr.

Landmandsorganisationen Sveriges Djurbönder er bekymret over smittefaren fra de danske dyr.

- Lungesygdommen PPRS, der findes i de danske besætninger, er stærkt smitsom, og vi risikerer at miste vores status med sygdomsfrie besætninger, siger formanden Otto Ramel.

Det er virksomheden Spotmarknaden AB, der står bag planerne om at importere de danske smågrise, men udgiften til prøvetagning afholder i øjeblikket firmaet fra at sætte gang i importen.

- Danske smågrise er 125 kroner billigere end de svenske, men bliver alligevel dyrere, idet prøverne kan koste 175 kroner pr. gris, siger landmand Per Karlsson, der er medejer af Spotmarknaden AB.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener ikke, at importen handler om dårligere dyrevelfærd for de importerede dyrs vedkommende, hvilket hans kritikere siger.

- Det handler om at producere med den dyrevelfærd, som forbrugerne vil betale for, siger Per Karlsson.