Videncentret for Landbrug har gennemgået de første 25 procent af regnskaberne fra økologiske producenter, i alt 48 regnskaber, og for andet år i træk er der markant fremgang på bundlinjen.

I 2010 var forbedringen på 650.000 kroner og i 2011 viser de foreløbige beregninger en forbedring på 580.000 kroner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- De første regnskaber er primært fra de større brug, herunder en del af de rigtig store. Vi forventer ikke, at fremgangen i kroner bliver helt så stor for de mindre bedrifter. Når alle regnskaber er inde, vurderer vi, at forbedringen kommer til at ligge på 450.000 til 500.000 kroner i gennemsnit, siger William Schaar Andersen, specialkonsulent i Videncentret for Landbrug.

- Det er selvfølgelig en markant bedring, men der er selvsagt brug for yderligere forbedringer, da både forrentning af egenkapitalen og ejeraflønning ikke er indregnet, og fremgangen kommer efter flere vanskelige år, siger William Schaar Andersen, der fremhæver flere faktorer som baggrund for fremgangen.

Uffe Bie, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer glæder sig over fremgangen:

- Efter et par mindre gode år er det meget positivt, at de økologiske mælkeproducenter har oplevet en markant økonomisk fremgang i 2011, hvilket især kan tilskrives en højere afregningspris for mælken. Jeg håber, at den økonomiske fremgang kan være med til at overbevise pengeinstitutterne om, at økologisk mælkeproduktion har en positiv fremtid, og at mælkeproducenterne derved får lettere ved at låne til udvikling af deres bedrifter fremover, siger Uffe Bie.

Ifølge William Schaar Andersen er der flere årsager til de forbedrede resultater:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremgangen skyldes primært højere mælkepris – 26 øre pr. kg EKM, samt højere oksekødspriser. Lavere finansieringsomkostninger på knapt 300.000 kroner, hvor meget af forklaringen skal findes i færre tab på finansielle kontrakter.

- I den modsatte retning trækker stigende foderomkostninger, for eksempel en stigning på 100.000 kroner i udgiften til kraftfoder. Samtidig steg kapacitetsomkostningerne med 162.000 kroner. Det er specielt energi og løn der står for de største stigninger, siger William Schaar Andersen.

I forhold til de ikke-økologiske mælkeproducenter, der også har oplevet pæn fremgang i 2011, viser beregningerne, at økologerne fastholder et bedre driftsresultat.

- Vi forventer, at økologernes merindtjening på cirka 250.000 kroner fastholdes eller udbygges marginalt, siger William Schaar Andersen.