Finanskrisen fik en del ord med på vejen på årsmødet hos Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.

Formand Kjartan Poulsen konstaterede, at landbruget ikke længere er i stand til at servicere sin egen gæld, og han glædede sig over, at der tilsyneladende er nye toner fra Landbrug & Fødevarer, når det gælder erhvervets gældssituation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har lagt mærke til at vi ikke længere hører vores formandskab i Landbrug & Fødevarer sige, at Landbruget skal selv servicere sin gæld. Det er trods alt en befrielse, for alle ved, at det kan vi ikke, sagde han.

- Og det har vi alle en medskyld i, det er blot foruroligende, at bankerne har så let ved at smyge sig uden om deres ansvar. Selv vores nye regering har nu indset, at dele af landbruget ikke kan overleve med den gæld, der er noteret, og derfor er der lavet en bankpakke nummer-jeg-ved-ikke-hvad, sagde han.

Han synes, det er forstemmende, at regeringen er mere aktionsklar end landbrugets egen organisation.

- Vi har hver især selv skrevet under, men det var ud fra en fremtidsvurdering, som banken delte, men jeg tror, at vi alle har fået at føle, at vi ikke skal deles om regningen, sagde han.

- Jeg opfordrer ikke til et pibekor, men kan blot konstatere, at vores manglende betalingsevne på en eller anden måde bliver kanaliseret ud i hele samfundet. Det kan ske i form af hjælpepakker og støtteforanstaltninger, som vi alle er med til at finansiere, eller via konkurser og hensættelser i banker og kreditforeninger, som vi også alle sammen er med til at finansiere, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kritiserer også, at kreditforeningerne og banker har taget for sig.

- Hvis jeg regner med en kreditforeningsgæld på 140.000 kr. pr ko, så svarer stigningen i bidrag på 0,4-0,5 pct. og bankernes øgede rentemarginal til, at vore omkostninger stiger med i omegnen af 10 øre pr. kg mælk. Det virker lidt som at fodre hunden med sin egen hale, sagde han.