Landsforeningen Frie Bønder- Levende Land finder, at det er den forkerte strategi, når Seruminstituttet insisterer på at holde oplysningerne om de MRSA-smittefarlige virksomheder skjult for fødevaremyndigheder og offentligheden. Det fremgår af en pressemeddelelse fra landsforeningen, hvis nye formand, Hans Jørgen Nygaard, har følgende kommentar:

- Man kan frygte, at der vil opstå et skadeligt hemmelighedskræmmeri, hvor rygtedannelser vil føre til hetz og stigmatisering af både voksne og børn. For udviklingen i landdistrikterne kan det blive katastrofalt, hvis man ikke kan tale åbent om smitteforholdene på virksomhederne. Hvem vil flytte ud på landet, når naboen og hans børn kan være bærere af smittefarlige bakterier?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen oplysningspligt

Også blandt svineproducenter er der krav om større åbenhed om MRSA. Koordinatoren for Frie Bønder på Sjælland hedder Jørgen Holst, og han er økologisk svineproducent fra Roskilde.

- I Frie Bønder finder vi det ikke rimeligt, at man ikke har oplysningspligt om MRSA-status i forbindelse med salg af avlsdyr og smågrise, siger Jørgen Holst og fortsætter:

- Som slagtesvineproducent kender man ikke status på MRSA hos den avler, hvor man køber smågrise fra. Det samme gælder for indkøb af avlsdyr. Vi kan altså ikke få at vide, om vores dyr udgør en smitterisiko, hvis Seruminstituttets krav om hemmeligholdelse af adresserne på de inficerede virksomheder bliver gennemført, siger Jørgen Holst, der også frygter, at eksporten kan lide skade som følge af den lukkethed, som nu skal omgærde MRSA.

Smittefarlige bomber 

Ligeledes tager landsforeningen Frie Bønder - Levende Land afstand fra sundhedsmyndighedernes forslag om at opgive at rense dansk svineproduktion for multiresistente stafylokokker i svin.

- Vi protesterer mod beslutningen, som kan føre til, at man lader flere tusinde svinefabrikker ligge hen som smittefarlige bomber i det åbne land, siger Hans Jørgen Nygaard på vegne af landsforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lettere at finde MRSA-gårdene

Ifølge Åbenhedstinget afløser en ny vejledning om indsatsen over for alle typer af MRSA, idet der er kommet forbedrede muligheder for at identificere svinebesætninger med MRSA. 

I dag er der på lægens anmeldelsesblanket et særligt felt til at markere patientens arbejdssted, men det er ikke altid udfyldt.

Med den nye opsøgende indsats for at teste alle på virksomheden bliver der bedre mulighed for at finde ud af, hvor stor en sandsynlighed der er, for at sygdomsudbruddet stammer fra inficerede svin.

- Men de oplysninger skal ikke sendes videre, siger overlæge på Seruminstituttet Robert Skov til Åbenhedstinget.

- Veterinærmyndighederne ved jo ikke, hvad de skal gøre med MRSA i svin, så det vil kun være at hænge den enkelte landbrugsvirksomhed ud, hvis vi oplyser om, at der er fundet MRSA i stalden, siger Robert Skov om forslaget om den lukkede praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vejledningen skal nu sendes i høring, før den indføres.