Nogle gange skal der ikke ret meget til for at få styr på rodet eller at gøre en bøvlet arbejdsopgave nemmere. Konsulent Vibeke Fladkjær Nielsen havde taget en række af de geniale ideer, som hun er stødt på ude hos mælkeproducenterne, med på kvægkongressen. Måske kan ideerne også give inspiration til løsninger på din bedrift.

Halen viser, hvem der skal klovbeskæres

Det kan være uoverskueligt at holde styr på, hvilke køer i den store flok, der allerede har været en tur forbi klovbeskæringsboksen. Og ikke sjældent sker det, at koen bliver gennet igennem endnu engang, blot for at klovbeskæreren kan konstatere, at hun allerede er blevet beskåret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har en landmand fundet en simpel løsning på - han sørger for, at halen bliver klippet samtidig med klovbeskæringen. På den måde fortæller halen, om koen skal klovbeskæres.

Kør med dobbelt så meget strøelse

Når kalveboksene skal strøes, kan det blive til rigtig mange ture med trillebøren. Men med et simpelt 'etui' kan trillebøren blive dobbelt så stor.

På bedriften Slumstrup ved Søren Madsen har medarbejderne bygget en ramme af vandfaste krydsfinerplader, så trillebøren kan indeholde dobbelt så meget strøelse.

Hydraulikpumpe trækker plastik af ensilagen

Heino Mølholm har opfundet en maskine, som kan rulle plastik op fra ensilagestakken.

- Vi har to 15x45 meter siloer og lægger to-tre slæt ind i hver. Derfor har vi plastikken af stakken en-to gange. Der er altid lidt vand eller sand på plastikken, og det var et hestearbejde at få plastikken hevet af ensilagen, forklarer Heino Mølholm. Han fandt derfor på at sætte en hydraulikpumpe på trykrullen fra sin halmnedmulder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg placerede den i frontlæsseren og satte den til tredje funktion, og vi kan nu rulle plastikken op på ganske kort tid. Vi folder plastikken to-tre gange og ruller den ganske simpelt op, fortæller han.

Mini malkestald ved siden af AMS-systemet

Det kan forbedre ydelsen markant at hive de problematiske køer ud af AMS-systemet, har mælkeproducent Anders Nielsen oplevet. Han havde skiftet til AMS og havde store forventninger til den nyvundne frihed, men måtte i stedet stå op til konstante alarmer om natten.

Og det var altid de samme ti køer, den var gal med. Anders Nielsen ønskede ikke at slagte dem - flere af dem var førstekalvskøer, og der var chance for, at yveret rettede ind, når de fik kalv igen.

Han lavede derfor et seperat afsnit, som de ti køer kunne gå i for sig selv, og så malkede han dem manuelt. Det tager ham en time om dagen, men tiltaget har givet ham en ydelsesstigning på AMS-køerne på 500 kg mælk pr. ko.

Samtidig er celletallet faldet fra 300.000 til under 150.000, og antallet af alarmer er faldet med en tredjedel.