Man skal lidt væk fra den store landevej og et godt stykke op i Vendsyssel for at komme frem til Aas Hovedgaard i det smukke landskab ved Terpet nær Tårs.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men tro ikke, at den lidt fjerne beliggenhed betyder, at det er gammeldags landbrug, der bliver drevet på stedet. Finn Moltsen driver ejendommen sammen med sin ægtefælle Helle, der er meget aktiv i staldene med de 150 Holstein køer og tilhørende kvieopdræt.

I markerne er det Finn Moltsen, der står for arbejdet sammen med de to elever, som også arbejder med i staldene. Rygraden i marken såvel som i staldene er fem Case IH-traktorer, der kan rigges om til de opgaver, som Finn Moltsen skal løse.

- Nogle mener måske, at det er lidt mange traktorer. Men vi slipper for at skifte rundt til fodring, når vi har travlt i marken.

- Det sparer kostbar tid, forklarer Finn Moltsen.

Netop derfor er to traktorer på bedriften udstyret med frontlæsser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den måde er vi meget fleksible med hensyn til at veksle mellem opgaverne i stald og mark, så vi kan arbejde effektivt i en travl hverdag, fastslår Finn Moltsen.

I det hele taget går han op i, at arbejdet sker rationelt og uden spild - som er lig med unødige omkostninger.

- Vi var i mange år med i Studielandbrugene, og med de mange registreringer fik vi meget viden, som vi stadig anvender i vores måde at drive landbrug på, siger Finn Moltsen.

Udfører næsten alt markarbejde selv

De fem traktorer er henholdsvis en Maxxum 115 fra 2011, en JXU 105 fra 2011, en MXU 135 fra 2007, en MX 150 fra 1997 og en IH 574 fra 1972.

- I 2011 købte vi to nye traktorer. I handlen kom jeg af med en Volvo BM og en Case IH Maxxum 5130, der var 20 år gammel og havde kørt 15.000 timer, fortæller Finn Moltsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arealet, som hører til Aas Hovedgaard, tæller 147 hektar plus 20 hektar forpagtet græsning i Vildmosen. Det meste af jorden er købt op, siden Finn Moltsens far købte Aas Hovedgaard i 1959 som en nedslidt bedrift. Det er ellers en ejendom, som kan føres tilbage til 1400-talet og har haft temmelig mange adelige som ejere.

- Med til historien hører også, at et af Danmarks første flystyrt skete netop her i 1911, fortæller Finn Moltsen.

- Vi laver langt det meste markarbejde selv, og med de mange timer foran fuldfodervognen og med frontlæsserne, kører vores fem traktorer en hel del timer, siger han.

Markplanen i 2011 lød på 78 hektar med græs eller grøntbyg med udlæg, 46 hektar hvede og 23 hektar majs, som alle ensileres bortset fra hveden, som høstes ved modenhed.

- Vi foretrækker kløvergræs, som skiftevis slættes og afgræsses, forklarer Finn Moltsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder også, at køerne er ude på græs i sommerhalvåret samtidig med, at der gives fuldfoder i stalden.

Maskinparken tæller både skårlægger og rive. Så de opgaver er med til at give timer på de røde traktorer. Snitningen af grovfoderet tager maskinstationen sig af. Men Finn Moltsen kører fra sammen med en nabo, og de har begge en græsvogn til den opgave.