Hovedparten af det græsensilage, som de danske køer æder, bjærges med selvkørende finsnittere. Sådan er det ikke i vore sydlige nabolande, hvor en stor del af græsset bjærges med pickupvogne/snittevogne, der kan være både med og uden snitter. Også her i landet er der landmænd og maskinstationer, som har investeret i de selvlæssende vogne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordelen ved pickupvognen er, at den er enmandsbetjent og ikke repræsenterer så stor en investering som en selvkørende finsnitter med frakørselsvogne. Ulempen er en lavere kapacitet og en mere uensartet snitning af materialet.

Hollandske Schuitemaker har haft pickupvogne på programmet siden 1986 og kan i dag levere vogne i intervallet 34-57 kubikmeter.

Den brugte Schuitemaker Rapide 2085, der er fra 2004, er set hos Brørup Traktor & Maskincenter. Vognen har en volumen på 40 kubikmeter og er udstyret med bogie, hvor der er medløb på den bagerste aksel.

Hydraulisk belastning

Pickuppen og snitterotoren på den brugte vogn er 180 centimeter bred. De 39 knive aktiveres med tryk fra det hydrauliske system, og en akkumuleringstank tillader knivene at undvige de fremmedlegemer, som kommer ind i snitteren. Hydrauliksystemet gør det samtidig let at servicere og udskifte knive.

Trukken pickup

Pickuppen på Schuitemaker Rapide er monteret bag ved snitterotoren, og på en sådan måde at den trækkes hen over jorden. Det betyder at pickuppen kan svinge bagud og opad, når bærehjulene rammer en ujævnhed i marken. For at opnå størst mulig stabilitet bæres pickuppen af to hjul i hver side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden fordel, ved at montere pickuppen bag ved rotoren, er, at den kan løftes helt op under vognbunden. Det giver god frihøjde under transport, og vognen kan uden problemer køre over en ensilagestak. Den store frihøjde betyder også, at Rapide uden videre kan anvendes som frakørselsvogn til fint snittet græs og majs.

Schuitemaker Rapide kan leveres både med og uden valser bagerst i vognen. Specielt når der køres over stakken, samtidig med at der læsses af, giver valserne mulighed for at udlægge et tyndt lag græs, der er let at køre til i siloen.

Opdateret flere gange

Alle Schuitemaker Rapide i 3000-serien kører med to meter brede pickups, og i 2004 introducerede Schuitemaker også den to meter brede pickup og snitterotor på 2000-serien. Indtil 2006 var der 44 knive med en tykkelse på fem millimeter i Rapide.

Yngre vogne har 43 knive, der til gengæld er seks millimeter tykke. Det giver en teoretisk snitlængde på 4,4 centimeter. Til sæson 2012 har Schuitemaker introduceret de nye 100- og 1000-serie Rapide vogne. Den helt store ændring findes i rotoren, som snitter græsset og presser det op i vognen.

På den kurvede rotor er tænderne nu 20 millimeter brede, og sammen med nye afstrygere og en sænkning af bunden i forenden af vognen giver det ifølge Schuitemaker en bedre snitning og et lavere effektforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pickup og snitter er de udsatte dele

Undervognen på Schuitemaker er dimensioneret til vognens rumindhold, og man kan derfor koncentrere sig om at undersøge pickuppen og snitterenheden, når der handles brugt vogn, siger sønderjysk maskinhandler

Pickuppen og snitteren på en pickupvogn arbejder konstant i støv og sand. Det slider, og derfor skal de to dele undersøges omhyggeligt, før der handels brugt vogn.

- Vurder først pickuppens generelle tilstand. Er der skader efter påkørsler, og er fjedre og bånd intakte. Undersøg herefter rotoren, og læg specielt mærke til, om der er skader og revner i rotoren, siger Svend Aage Jensen, medindehaver af Brørup Traktor & Maskincenter.

Slides i midten

Der er som regel mest græs midt i skåret, og derfor slides ikke blot pickuppen, men også rotor og knive mest på midten.

- I begge sider er rotoren på en brugt vogn ofte som ny, mens den kan være slidt papirtynd på midten. Det er derfor på midten, at man skal vurdere slitagen på rotor og på afstrygere. Levetiden på rotoren kan forlænges ved at svejse den op med hårdtmetalelektroder på midten. Men er den meget slidt, er den eneste løsning at skifte hele rotoren, siger Svend Aage Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anbefaler desuden, at tykkelsen på knivene kontrolleres og om nødvendigt udskiftes de til nye. Til gengæld sørger trykket fra det hydrauliske system for, at kniven sider godt fast, og at knivholderen derfor ikke slides.

Kraftig undervogn

Den brugte Schuitemaker Rapide 2000 kører på en 30 ton bogieaksel, og ifølge den sønderjyske maskinhandler betyder det, at den er konstrueret til de store læs og sagtens kan holde til at agere frakørselsvogn og blive læsset til med majs.

Den brugte vogn har styretøj med medløb på den bagerste aksel. Vognen blev også leveret i en version med hydraulisk tvangsstyring af den bagerste aksel.

Trækket på vognen er med hydraulisk regulering af højden. Det anvendes til at holde vognen vandret, når der læsses og til at holde en god frihøjde på vognen under transport. Derudover virker systemet også som affjedring af trækstangen.

Skift olie en gang årligt

Til at fordele effekten er der på Schuitemaker Rapide et par meget kraftige gearkasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De indeholder en begrænset mængde olie, og da der ofte overføres et par hundrede hestekræfter til vognen, slides der på olien. Vi anbefaler derfor, at olien som minimum skiftes en gang om året, siger Svend Aage Jensen.

Bundkæden skal være stram

Den brugte pickupvogn har ingen automatik, der kører læsset bagud, efterhånden, som vognen fyldes. Det klarer traktorføreren fra kontrolboksen i kabinen, og når vognen er fyldt, sørger en kontakt i bagenden af vognen for, at bundkæden stoppes.

Schuitemaker kan levere et udstyr, der automatisk starter bundkæden efterhånden som vognen fyldes. Men ifølge Svend Aage Jensen vælger de fleste traktorførere at køre bundkæden manuelt. Derved kan de fylde vognen maksimalt.

Bundkæderne er kraftige og trækkes hydraulisk. I den tid Brørup Traktor & Maskincenter har solgt Schuitemaker Rapide, har man endnu aldrig udskiftet en bundkæde.

Svend Aage Jensen anbefaler at stramme bundkæderne op, så de netop kan løftes fri midt i vognen. Han anbefaler desuden, at de bagerste tandhjul, som trækker bundkæderne, udskiftes i tide. Derved forlænges levetiden på kæderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske data Schuitemaker Rapide 2085

Kapacitet, m³                                                          40

Pickupbredde, cm                      180

Antal knive                                 39

Hjulmontering                                                       bogie

Årgang                                         2004

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pris                                               275.000

Claas Quantum 6800 P

Vognen er med tvangsstyring af den bagerste aksel, og der er bremser på alle fire hjul. Den er udstyret med dæk i dimensionen 700/40x22.5. Vognen er til salg hos Maskinland Grindsted A/S.

Kapacitet, m³                                                          40

Pickupbredde, cm                      160

Hjulmontering                           bogie

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årgang                                         2005

Pris                                               225.000

Pöttinger Jumbo 6600

Vognen er velholdt og før sidste sæson blev pickuppen renoveret. Den er med nye knivholdere og er til salg hos Ole Jacobsen Maskinforretning A/S.

Kapacitet, m³                                                          39

Pickupbredde, cm                      200

Hjulmontering                           bogie

Årgang                                         2004

Pris                                               255.000

Veenhuis Combi 2200

Vognen er monteret med Alliance dæk i dimensionen 700/50-26.5. Den er til salg hos Dnatek A/S i Farsø.

Kapacitet, m³                                                          35

Pickupbredde, cm                      185

Hjulmontering                           bogie

Årgang                                         2005

Pris                                               295.000