Selv om der er flere tegn på, at den økonomiske krise er ved at vende, er der fortsat meget lang vej ud af krisen, mener Jens Scherning, cheføkonom for Agrocura.

- Jeg gætter på, at bunden af krisen ligger mellem 2016 og 2018. Og landbruget må erkende, at med en gæld på 360 milliarder kroner, så bliver det ikke muligt at få en masse penge at investere for, forklarede Jens Scherning på et debatmøde i Sønderjylland tirsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forventer, at det bliver endnu vanskeligere for dansk landbrug at konkurrere i fremtiden.

- Europa slås i øjeblikket med arbejdsløshed. Derfor kommer der endnu mere konkurrence på lønnen i fermtiden. Redningspakken i Grækensland indeholder et krav om, at grækerne skal gå 20 procent ned i løn, og andre lande som for eksempel Irland har allerede skruet ned for lønnen. Danmark får et wake up-call, siger han.

Højere indtjening

Mens den økonomiske situation strammer til, bliver landmændenes indtjeningsmuligheder til gengæld bedre.

Læs også Kornprisen rammer 280 kroner inden 15 år.

Ud over kornprisens forventede himmelflugt til 280-300 kroner pr. hkg er Jens Scherning også sikker på, at svineprisen vil stige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bytteforholdet mellem svin og korn er stadig dårligt. Men trods det har svineprisen i januar 2012 været den højeste januarpris i 10 år. Vi skal helt tilbage til 2001 for at finde en højere pris i januar, siger han og fortsætter:

- Og prisen vil stige yderilgere. På verdensmarkedet er svin aldrig blevet handlet så højt, som det bliver lige nu, og det skal nok komme til Danmark.

Generelt vil kødpriserne stige - også på den korte bane, lyder forudsigelsen fra cheføkonomen.

- Til sommer vil OL og Fodbold-EM give kødpriserne et boost. Prisen på oksekød er allerede steget helt vildt i USA. Og der er rekordpriser på mink. Det hele går den vej, forklarer Jens Scherning.