Abonnementsartikel

Flere og flere benytter Blåkvæg i krydsninger

Blåkvæg Danmark oplever en stor stigning i antallet af insemineringer. De seneste 12 måneder har VikingDanmark registreret en fremgang på 74 procent og har nu 10.000 insemineringer om året med denne race. Det er cirka 25 procent af samtlige insemineringer med kødkvæg i Danmark, oplyser foreningen for Blåkvæg i Danmark i en pressemeddelelse.

Og fremgangen fortsætter. I januar 2012 var der 64 procent flere ”Blå” insemineringer i forhold til samme måned året før. Over 95 procent af alle insemineringerne er krydsning på malkekøer, men også producenter med ammekøer inseminerer med Blå, fremgår det af pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Merpris for mælkeproducenter

- Mælkeproducenterne er nu klar over, at krydsning med Blåkvæg ikke giver flere vanskelige kælvninger, siger Blåkvæg Danmarks formand, Lars Thede.

- Det har taget tid, at overbevise nogle af mælkeproducenterne, men statistikkerne fra Kvægdatabasen taler deres tydelige sprog. Dertil kommer, at mælkeproducenterne og andre, der krydser med Blå, har yderligere fordele ved Blå-X kalvene, som vi kalder disse krydsninger.

- Ved salg af Blå-X kalvene til viderefedning får mælkeproducenten en merpris, som kan være med til at finansiere den meromkostning, mange har, når de bruger kønssorteret sæd til deres bedste hundyr, siger formanden.

Høj klassificering

Blåkvæg Danmarks avlsrådgiver, Mogens Stendal, vurderer, at Blå-X kalvenes høje klassificering og fine foderudnyttelse er blandt årsagerne til, at slagtekalveproducenten er villig til at betale en merpris for kalvene.

- Statistikker fra Kvægdatabasen viser, at Blå-X kalvene klassificerer cirka 1 EuroP-klasse bedre end den næstbedste krydsningskombination. Og det uanset om kalvens mor er RDM, Holstein eller Jersey, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For øjeblikket har vi ikke nyere, officielle tal for foderudnyttelsen ved krydsningskalve. Men på individprøven på Aalestrup Avlsstation bliver tyrenes foderforbrug og tilvækst nøjagtigt registreret.

- Tyre af andre racer, der ofte anvendes til krydsning med malkekøer, har pr. kg tilvækst som gennemsnit 13 til 21 procent højere foderforbrug end Blå tyre. Disse raceforskelle smitter af på afkommet, mener han.