Vil man opnå en høj foderudnyttelse og dermed høj ydelse og god sundhed hos køerne, er det vigtigt, at køerne får den samme foderration hver dag. Og det stiller krav til mælkeproducenterne.

- Derfor er det også rimeligt, at der stilles nogle krav til os som maskinleverandører, lyder det fra maskinimportøren Bulldog Agri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal følge med kravet fra dygtige landmænd - i jagten på såvel bedre driftsøkonomi som bedre sundhed i besætningerne.

DNA: Direct Nirs Analyser

Storti Italien, der producerer de fuldfoderblandere, som Bulldog Agri forhandler, har arbejdet med fodring af kvæg siden 1956. Ifølge Bulldog Agri har Storti Italien altid været blandt de førende, når det gælder om at udvikle samt afprøve nyt og bedre udstyr for landbruget.

- Vi kan via Storti i dag levere et anlæg, "DNA: Direct Nirs Analyser", til montering på læssemaskinen, hvis man bruger vores bugserede blandere, samt på alle vore selvkørende fuldfoderblandere, oplyser Bulldog Agri.

Anlægget analyserer ensilagen, mens man læsser, og på den måde korrigerer fodercomputeren automatisk for det indhold, som ensilagen aktuelt har i dag i forhold til ensilageanalyserne, som foderplanen er beregnet ud fra.

Det betyder, at de dage, hvor det eksempelvis regner eller har regnet, vil ensilagestakken, som der læsses fra, have et andet tørstofindhold, end det der står angivet i foderplanen og på fodercomputeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempel på tilpasning af foderration

Bulldog Agri giver følgende eksempel på, hvorfor det kan være nødvendigt at korrigere blandingen i forhold til den oprindelige foderplan:

- Hvis man i foderplanen regner med at læsse 12 foderenheder i ensilage af græs og majs med 1,2 kg tørstof pr. foderenhed, og analyserne viser, at der i gennemsnit er 35 procent tørstof i ensilagen, men aktuelt kun indeholder 32 procent som følge af regnvejr, vil man det næste døgn faktisk mangle én foderenhed pr. ko i gennemsnit, da man har regnet efter vægt og ikke værdistof til koen.

Anlæg korrigerer også for tørstoftab

- I praksis dækkes næsten ingen ensilagestakke til efter læsning, og alle udendørs ensilagestakke vil derfor være udsat for regn. Men også hvor man har ensileret flere marker samme dag, er der risiko for forskelligheder i tørstofindhold i stakken, siger Bulldog Agri.

- Og det i en sådan grad, at Storti DNA-anlægget vil korrigere væsentligt for det.  Tørstoftab i ensilagestakken henover året kan ligeledes korrigeres.