Dyr og kompliceret Stealth-teknologi gør amerikanske jagerfly usynlige på radarskærmene. Det kan man nok ikke lige påstå er tilfældet med Stealth ZD, der er navnet på en ny drænplov fra den amerikanske plovfabrikant Soil-Max.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den mere jordnære og langt mere synlige Stealth ZD er en lettere konstruktion end forgængerne, og importøren Anders Gad fra Gads Maskinstation ved Skærbæk i Sønderjylland fortæller, at den nye drænplov derfor kræver mindre trækkraft end de tidligere modeller.

- Plovens behov for trækkraft afhænger naturligvis af faktorer som jordtype, drændybde og rørenes størrelse. Men fordelen med den nye plov er, at man skifter plovskær alt efter hvilken rørtykkelse, man vil bruge, forklarer Anders Gad.

Stealth ZD, der kom på markedet i efteråret 2011, er specielt velegnet til mindre opgaver, og da det er en forholdsvis let konstruktion, er den ifølge Anders Gad nem at komme rundt med.

Regulerer selv dybden

Han fremhæver også muligheden for at udstyre Stealth ZD med GPS-styring af ploven, så den selv via GPS-signalet regulerer pløjedybden.

- Det kræver en GPS-antenne med forbindelse til en RTK-mast. Man kører en tur på marken og afsætter højden. Derefter indtaster man minimums- og maksimumsdybden, og så fortæller computeren, om den dræning, man ønsker, kan lade sig gøre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kan det lade sig gøre, sætter man bare i gang og så passer ploven sig selv, forklarer Anders Gad og tilføjer:

- En vinkelføler på ploven sikrer, at den bliver på samme dybde, hvis GPS-signalet skulle svigte.

Data fra pløjningen kan samles ind på et USB-stik, som man sætter i sin computer hjemme på kontoret.

- Data overføres til Google Earth, og her fra kan man så udskrive et drænkort, uddyber Anders Gad.

Stealth ZD kan pløje drænslanger ned med en diameter på op til 250 millimeter i maksimalt to meters dybde.