Danske Svineproducenter undrer sig over salget af den bestemmende indflydelse i Daka og mener, at bestyrelse og repræsentantskab skulle have været inddraget i beslutningen, inden den blev truffet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den måde, salget af Daka er foregået på illustrerer desværre alt for godt, hvordan beslutningerne i vores andelsselskaber bliver truffet. Nogle ganske få centralt placerede personer træffer de afgørende beslutninger, sagde Henrik Mortensen på foreningens generalforsamling for nylig i Fredericia.

- Selv i DAKAs ejerkreds var der nogen, som overhovedet ikke vidste, hvor langt man var henne i processen, indtil umiddelbart før aftalen skulle skrives under.

- Vi er dybt afhængige af at kunne få afhentet vores døde dyr til en konkurrencedygtig pris. Det er en central del af risikostyringen på vores bedrifter. At overlade den opgave til en udenlandsk kommerciel virksomhed, der oven i købet får monopol på opgaven, er meget, meget risikabelt, sagde Henrik Mortensen.

Han udtrykker undren over salget og overdragelsen af Daka til tyske Saria og ikke mindst måden det er foregået på.

- Det er yderst bekymrende, at ingen med fornuften i behold kan forstå, hvorfor tyske Saria skal have 51 procent af aktierne, sagde han til sine medlemmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvilke fordele er der for os svineproducenter ved at overdrage 51 procent af kontrollen i Daka til Saria?

-Hvordan udvikler resultatet sig i Daka, såfremt Saria vælger at flytte produktionen til tyske anlæg, hvor Saria får en større del af indtjeningen end de 51 procent?

- Ressourcen kan en dag blive knap, Saria kan prioritere udvikling og effektivisering af Tyske anlæg højere.

- Og hvordan er vi sikret mod prishop, når en nu udenlandsk kontrolleret koncern har monopol på afhentning af vore døde dyr.

- Det kunne jeg godt tænke mig at få svar på, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Asger Krogsgaard kommenterede Henrik Mortensens bekymring og forklarede, at Daka er meget andet end døde dyr.

- En stor del er affald fra slagterierne, og der er mindre og mindre råvaretilførsel, forklarede han blandt andet.

- Desuden har vi i forvejen samarbejde med Saria om biodiesel.