Med foråret kommer også de skriggule rapsmarker, der pryder det danske landbrugslandskab. Men før planterne når til blomstringen, er der en stor sandsynlighed for, at de har været under angreb af en lille blank sort bille, der bærer det prangende navn glimmerbøsse.

Billerne angriber rapsens blomsterknopper, og hvis ikke de bliver bekæmpet, kan de blive så mange, at der ikke bliver frø ud af en hel mark. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er en kritisk periode på et par uger, hvor det gælder om at holde glimmerbøsserne væk. Det er blevet vanskeligere, fordi billerne er blevet resistente overfor flere af de midler, man hidtil har brugt for at bekæmpe dem – lidt ligesom bakterier også kan blive resistente overfor antibiotika. Men ligesom man også udvikler ny målrettet medicin, er der også udviklet nye midler, der kan tage livet af de resistente glimmerbøsser, siger planteavlskonsulent på Videncentret for Landbrug, Poul Henning Petersen, til food-culture.dk.

På Plantekongressen fremlagde de to firmaer DuPont Danmark Aps og Syngenta to nye midler Avaunt og Plenum 50. Ifølge konsulent Martin Clausen fra Syngenta virker de både ved direkte kontakt og som mavegift, når glimmerbøssen æder af rapsplanten. 

Midlerne gør, at glimmerbøsserne holder op med at æde, og så lammer de billernes bagben, så de falder af blomsterknoppen. Plenum har en virkningstid på en uge, men vi har set eksempler på virkning ud over en uge,” siger Martin Clausen, der forventer, at Plenum får sin endelige godkendelse i 2012.