Den økologiske debat handler ifølge Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, i høj grad om ressourceudnyttelse i kødproduktionen og den planteproduktion, der hører til.

- Sætter man tænderne i et stykke økologisk svinekød, bør man have tænkt over, om det er den måde, vi udnytter vores ressourcer bedst, sagde Henrik Mortensen i sin formandsberetning på Danske Svineproducenters generalforsamling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ønsker man en ringe foderudnyttelse ved grisene og en kolossalt ressourcekrævende foderproduktion med dårligere udbytter og betydeligt flere maskiner på markerne? Eller ønsker man at få det bedste ud af de ressourcer, vi har til rådighed?

Så skarpt stiller han kontrasten op imellem den konventionelle og den økologiske driftsform.

Ikke saglig og ikke faglig

- Jeg vil ikke stille mig i vejen for regeringens grønne lokomotiv, men jeg vil heller ikke lade mig køre over af en romantisk forestilling, der udelukkende er politisk, og på ingen måde hverken er saglig eller faglig.

- Skal man tro politikerne på Christiansborg, skyller den grønne bølge ind over hele det globale verdenssyn. Hvis bare det er grønt, så er det godt, mener de og krydser fingre for, at det er der fremtidens vækst ligger.

- Men i stedet for at tro en hel masse, ved vi, at der ude i verden er stigende efterspørgsel efter det kvalitetsprodukt vi fremstiller. politikerne må erkende, at forbrugerne går mere op i fødevaresikkerhed og kvalitet, end de gør i dyrevelfærd og miljø. Det gælder i Danmark - og det gælder især i resten af verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Politikerne kan ikke få armene ned over, at den økologiske eksport har rundet 1,0 milliard kroner, men det er jo ingenting i forhold til bidraget fra det almindelige landbrug.

- Der er kun ganske få procent af forbrugerne, der rent faktisk køber økologisk- eller frilandskød. Resten forventer, at det produkt de køber og sætter tænderne i, er af højeste kvalitet både hvad angår fødevaresikkerhed, hygiejnestandard og respekt for dyrevelfærden. Og det kan de roligt blive ved med.

Opfordring til samarbejde

Formanden for Videncenter for Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen, tog dog ordet under generalforsamlingen og kritiserede Henrik Mortensens kritik af den økologiske svineproduktion.

Han opfordrede i stedet til et samarbejde, hvilket Henrik Mortensen var villig til på nogle områder.

- Men der er altså ting ved den økologiske produktion, som jeg ikke bryder mig om, sagde han.