Frygten for den såkaldte Schmallenberg-virus breder sig i Europa, efter Storbritannien som det seneste land i rækken i dag har annonceret fire tilfælde. Det nyopdagede virus, der blandt andet leder til deforme og dødfødte afkom hos kvæg, får og geder, har kun været kendt i få måneder. Der var hidtil kun fundet tilfælde i Tyskland, Belgien og Holland. Hollænderne bad ved et ministerrådsmøde i Bruxelles i dag EU-Kommissionen om at lave et overvågningsprogram, der skal følge problemets omfang. Det er sundhedskommissær John Dalli nu ved at overveje.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har sat sine embedsmænd til at vurdere risikoen i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har bedt om at få det undersøgt. Det er jo meget nyt. Vi har lige fået at vide, at der er fundet fire tilfælde i Storbritannien. Og man finder det jo ikke, hvis man ikke leder efter det, siger hun. 

- Det beroligende er, at det er insektbåren sygdom. Og der er ikke mange insekter, der flyver rundt i snevejr. Det vil sige, at det ser ud til, at vi har en respit på et par måneder til at få undersøgt den sag, siger hun.

Indtil videre lægger hun vægt på, at man får etableret den egentlige udbredelse af sygdommen, der af EU-Kommissionen hidtil anslås til at have ramt cirka hundrede landbrug.

- Inden vi sætter kæmpe kampagner i værk skal vi finde ud af, hvad er problemets omfang, og hvad er trusselsniveauet, siger Mette Gjerskov.

Rusland har stoppet import af får- og gedekød fra Belgien, Holland og Tyskland som følge af udbruddet.