Abonnementsartikel
Masseproduktionen i Danmark er kommet for at blive, mener chefanalytiker fra Danish Crown, der dog ikke udelukker, at der er plads til et stigende antal nicher.
- Vi kommer til at have masseproduktion i Danmark i mange år frem i tiden. Det er jo det, langt de fleste landmænd lever af.
Det sagde chefanalytiker Karl Christian Møller, Danish Crown, på et debatmøde i Jysk Landbrugsrådgivning i dag. Under temaet "Farvel til masseproduktion" debatterer Danish Crown, Arla, FDB og tidiligere fødevareminister Henrik Høegh, hvor dansk landbrug skal konkurrere i fremtiden.
Karl Christian Møller tror ikke på, at det er tid til at sige farvel til masseproduktionen.
- Vi har en række nicheprodukter i Danish Crown - for eksempel frilandsgris, økologisk svinekød og Antonius-grisen. Og der er helt sikkert muligheder i disse produkter, men det er fortsat 80 procent af det svinekød, der bliver spist i Danmark, som er den almindelige, konventionelle multigris, siger han.
Mindre eksport i nicherne
Han understreger desuden, at Danish Crown er meget afhængig af eksport, fordi virksomhedens hjemmemarked er betydeligt mindre end konkurrenterne i for eksempel Tyskland og Frankrig.
- Nicheproduktionen er som udgangspunkt ikke eksportorienteret, Den er baseret på lokaltproducerede varer. I Danish Crown står vi for en stor andel af Danmarks samlede eksport. Vi er simpelthen for store til nicheproduktion - dansk landbrugs succes er for stor til nicheproduktion, siger Karl Christian Møller.
Han afviser dog ikke, at der er plads til, at nicheproduktionerne kan stige i antal i Danmark.
- Vi kan godt lære noget af mikrobryggerierne, der har fundet en niche. Men det skal jo også siges, at de har svært ved at få økonomi i det. Høje lønomkostninger gør det svært at producere små mængder i Danmark, siger han og fortsætter:
- Man kan jo også se, at det er de "masseproducerede" nicheprodukter som for eksempel øllen Leffe, der kommer ud over landegrænser. Der er ikke mange mikrobryggerier eller andre nicher, der eksporterer.