Et hemmeligt netværk af landmænd har i smug spredt gødning og ulovlig sprøjtegift på danske marker.

Via et bestillingssystem har danske landmænd fra hele landet været i stand til at bestille ulovlige sprøjtegifte og kunstgødning hos to jyske bagmænd, som har organiseret en omfattende ulovlig import hen over den dansk-tyske grænse. Det skriver Politiken.

Den omfattende import er foregået ved, at landmændene har afgivet bestilling til de to bagmænds selskab, der ifølge Politikens oplysninger så har fået hentet varerne på et lager i byen Leck i Nordtyskland, hvorfra de på lastbil er blevet kørt ud til landmændene.

Importen, der involverer over 500 lastbilssendinger i perioden 2007 til 2009, har gjort det muligt for landmændene at bryde miljøreglerne og sprede mere kunstgødning og sprøjtegift ud på markerne end tilladt.

I alt er der uden om myndighederne blevet importeret 15.000 ton gødning og 45 ton sprøjtegift, hvoraf 21 ton er forbudte her i landet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der er tale om en omfattende sag, som involverer personer i hele landet, siger Morten Holm fra anklagemyndigheden i Østjyllands Politi, til Politiken.

Ud over de to bagmænd risikerer 160 landmænd at blive tiltalt i sagen, fortæller Morten Holm.