I forhold til tidligere er der kommet mere styr på kontrollen af spildevandsslammet, og det skyldes ifølge planteavlskonsulent Jens Larsen, Gefion, blandt andet, at mange af de mindre aktører på markedet gennem årene er blevet afløst af mere professionelle spillere, da kravene til renheden af spildevandsslammet er blevet strammere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har aldrig haft renere spildevandsslam end nu, og spildevandsslammet bliver håndteret mere professionelt ved at en stor virksomhed som for eksempel HedeDanmark har indtaget rollen som den dominerende aktør på markedet, siger Jens Larsen.

Han tilføjer, at hverken kommuner, landmænd eller slamfirmaerne kan leve med, at reglerne i slambekendtgørelsen overtrædes.

Jens Larsen har derfor fuld tillid til, at de stramme krav, som der stilles til slammet, betyder, at modtagerne ikke behøver at bekymre sig om skadelige stoffer.

Fosfor brydes i miner

Han er på linje med HedeDanmarks miljøfaglige konsulent Erik E. Olesen, når denne udtaler, at handelsgødning kan indeholde større mængder af tungmetaller end spildevandsslam.

- Nogle tror fejlagtigt, at handelsgødning er et renere produkt end organisk gødning. Eksempelvis brydes fosfor i miner, hvor der forekommer uønskede stoffer som tungmetaller, fortæller Jens Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at den fosfor, som landbruget modtager i spildevandsslammet ikke er let tilgængelig for planterne.

- Fosforen bundfældes i rensningsanlæggene via en kemisk forbindelse, og det betyder, at fosforen kun langsomt frigives i jorden, men det er bedre at tilføre fosfor på denne måde end slet ikke, siger Jens Larsen.