Abonnementsartikel

Hans Holmegaard har i over 40 år arbejdet i spændingsfeltet mellem det svinefaglige arbejde og det politiske organisationsarbejde - og det har ikke været kedeligt

Danske svineproducenter har netop fået en check fra Videncenter for Svineproduktion (VSP). Der var overskud i regnskabet, blandt andet fordi genafgifterne på salg af avlsdyr havde indbragt en god sum penge. Det glæder svineproducenterne sig over, men det betyder ikke, at der er fryd og gammen om det nye set-up omkring eksport af generne.

Blandt andet får avlerne og opformeringsejerne ikke det ud af det, som de burde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det mener i hvert fald Hans Holmegaard. Han er sekretær i DAO, som er interesseorganisationen for opformeringsbesætningerne.

- Der er i dag en halv snes private eksportører eller organisationer, der sælger danske avlsdyr og sæd til udenlandske købere, og i realiteten er det den samme vare, som alle 10 salgsorganisationer markedsfører over for de samme kunder. Men når der ikke foreligger en aftale, så ved vi, at de konkurrerer på prisen, og det betyder, at det er avlerne og opformeringsejerne, der betaler for den konkurrence, der er mellem eksportørerne af avlsdyrene, siger Hans Holmegaard.

- Så siger man, at avlere og opformeringsejerne kan lade være med at sælge til eksportørerne. Men hvem kan sige nej til et tilbud, når alternativet er levering af avlspoltene til slagteriet. Derfor synes vi, at VSP skal ind og styre afsætningen - det skal ikke være omsætterne, men det har der ikke været lydhørhed over for i VSP, siger DAO-sekretæren.

Lever godt med konflikterne

Det er hverken første eller sidste gang, der er uenighed mellem VSP og avls- og opformeringsorganisationerne.

En af dem, der har oplevet mange af disse divergenser internt i dansk svineproduktion, er netop Hans Holmegaard. Han har for længst passeret den officielle pensionsalder, men han er fortsat aktiv inden for den branche, hans begynste i for godt 40 år siden, og der ligger ingen planer om karrierestop. Tværtimod nyder han at deltage i debatten og løsningen af de løbende opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en pragtfuld branche at arbejde i - og konflikterne, dem lever vi godt med. Der har været stormvejr undervejs - selvfølgelig har der det - men branchen er god til at holde sammen på det hele og tilpasse sig tidens ånd, mener Hans Holmegaard.

Med fra SPF-systemets start

Hans Holmegaard har været med til at realisere en af dansk svineproduktions største succeser, nemlig indførelse af SPF-systemet.

I 1968-69 havde der været et privat forsøg på at indføre SPF-systemet efter den amerikanske metode, men da Hans Holmegaard blev ansat i Danske Slagterier (DS) i 1971 var man i gang med at forberede den danske metode med kejsersnit og etablering af Grønhøj syd for Skive.

- Det blev bygget systematisk op fra begyndelsen med røde og blå besætninger, hvilket var godt set. Det var virkelig personligheder, der besluttede sig for at sætte systemet i gang - det var fremsynet, og det danske SPF-system er i dag det mest udbredte i verden. Og det er i jo i dag ikke kun SPF-besætningerne, der følger de fælles spilleregler - det gør også besætningerne uden for systemet.

- I starten var der syv besætninger med. Man forsøgte også at inddrage avlerne, men det blev fuldstændig forkludret, og avlerne var meget vrede på DS og Arne Drewsen, som var leder af projektet. Det betød desværre, at SPF-systemet ikke fik de bedste gener med fra begyndelsen, og der gik mange år, inden avlerne rigtig kom med, fortæller Hans Holmegaard, der i 1973 blev daglig leder af SPF og avlsarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dengang blev avlsarbejdet i høj grad bedømt på eksteriør via de årlige kåringer og dyrskuerne, og der var behov for et system med bedømmelse efter mere objektive kriterier. Det system var jeg med til at udvikle i årene 1980-1983, hvor jeg samtidig havde ansvaret for yorkshire-, duroc- og hampshire-racerne samt opformeringen.

Skribent, fotograf og markedsføringsmand

I 1983 blev arbejdet omstruktureret, og Steen Pedersen blev chef for avlsarbejdet, og Hans Holmegaard fortsatte som leder af SPF og Hatting KS. Denne opdeling fortsatte i 10 år, hvorefter Hatting KS blev skilt ud med egen organisation.

Chefposten i SPF-selskabet havde Hans Holmegaard indtil 1999. Da han i 1998 kunne fejre 25 års jubilæum som leder af SPF-systemet, foreslog han en fortsat ansættelse uden ledelsesansvar, og det resulterede i begyndelsen af 1999 i en stilling i DS som seniorkonsulent.

Det førte blandt andet til 10 år som både skribent, fotograf og administrator af Danavl Magasinet, og i 2009-2011 var han tovholder for udvikling af den internationale markedsføring af Danavl, hvilket nu er overtaget af en professionel markedsføringskonsulent.

Større indflydelse nu end nogensinde

"Retræteposten" som seniorkonsulent førte ham også til jobbet som sekretær for opformeringsbesætningerne i DAO - et job han fortsat varetager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har et fantastisk avlssystem i Danmark. Det er anerkendt overalt i udlandet, og det er fint, at genafgifterne kan finansiere det generelle arbejde i VSP, hvis bare afgifterne har en størrelse, markedet kan acceptere, siger Hans Holmegaard, der i efteråret rundede 70 år.

- Arbejdet i DAO bliver let politisk. Men det er spændende, og derfor bliver jeg ved. Og med min alder føler ingen mig som en konkurrent i systemet, og derfor får jeg mange henvendelser, og jeg synes selv, jeg har større indflydelse nu, end jeg nogensinde har haft, siger DAO-sekretæren.