Abonnementsartikel

Forsøg med frilægning af industrikartofler viser, at kapaciteten på en standard optager kan øges med flere hundrede procent, og derfor introducerer Grimme en ny fire-rækket frilægger

I de seneste år har de danske kartoffelmelfabrikker investeret i udstyr, som gør fabrikkerne i stand til at modtage og behandle kartofler med et større indhold af smuds og sten. Samtidigt er der ændret på fradraget, så det er blevet billigere for avleren at levere kartofler med en højere smudsprocent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som producenter af udstyr til kartoffelproduktion skal vi hjælpe avlerne til at få størst mulig udbytte af investeringerne på fabrikkerne. Derfor har vi i et par år arbejdet på at finde en model til frilægning af industrikartofler. Ved at kombinere en traditionel frilægger med en frontmonteret topknuser er det lykkedes at øge kapaciteten på en to-rækket grimme SE150-60 fra 0,4 hektar i timen til over en hektar i timen, og under gunstige forhold har vi haft en timekapacitet på 1,3 hektar i timen, fortæller Per Rasmussen, Grimme Skandinavien.

Toppen er problemet

Specielt først på sæsonen, og i de meget stivelsesrige sorter giver den kraftige top og tykke navlestrenge mellem planten og knoldene problemer for traditionelle frilæggere, som er designet til at arbejde i spise- og læggekartofler.

- Grimme har derfor udviklet en ny frilægger med to jordkæder og en gennemfaldstopkæde, som vi kender det fra optagerne. Med den nye frilægger kan vi spare topknuseren, uden at gå på kompromis med kapacitet og renseevne. Maskinen er fire-rækket, og et tværbånd placerer de frilagte kartofler imellem to uoptagne rækker af kartofler.

- Optageren får derfor en kapacitet på seks rækker, og sammen med en lidt større deling i jordkæderne og det nye XXL rensesystem opnår vi en kapacitet på over en hektar i timen, siger Per Rasmussen.

Trækket kan tilpasses

Frilæggeren kan leveres med store hjul i dimensionen 710/50R26,5, og trækket kan sideforskydes, så traktoren kører over enten to eller tre rækker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen kan også leveres med udstyr, som placerer de frilagte kartofler i en fordybning efter frilæggeren. Derved kan den samme maskine anvendes til frilægning af forskellige typer af kartofler.

Frilæggeren går i produktion her i foråret, og til sæson 2012 kommer der fire maskiner her til landet.