Som den står der i laden hos brødrene Riisager, ligner den otte år gamle Grimme SE 150-60 en optager, der lige er kommet ind fra kartoffelmarken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er den ikke, og faktisk har Ib Risager brugt dage på at gøre optageren ren og klar til vinteropbevaring.

- Efteråret 2011 var et frygteligt år, hvor vi kørte rundt i mudder og pløre, for at bjærge kartoflerne. Da sæsonen endelig var ovre, så optageren forfærdelig ud, og før den blev sat ind, blev jorden skrabt og blæst af optageren. Det gør vi for at undgå, at den fugtige jord får maskinen til at ruste. Til gengæld anvender vi aldrig vand på maskinen om efteråret, forklarer Ib Riisager.

Vaskes lige før sæson

Ib Risager kunne sådan set godt ønske sig en nyvasket optager, der er smurt ind i olie, at se på om vinteren. Men efter hans bedste overbevisning er vand og specielt vand fra højtryksrensere skyld i mange havarier.

- På en optager er der masser af lejer og ruller, som er følsomme over for indtrængning af vand. Derfor vasker vi altid optageren, nogle få dage før sæsonen indledes, og skulle der komme vand ind i nogle ruller eller i et leje, vil det hurtigt fordampe, når optagningen starter, og derfor er der ingen risiko for, at der dannes rust, forklarer Ib Riisager.

Strategien med den udsatte vask virker, og ifølge Ib Riisager har de kun skiftet ganske få ruller og lejer ved jordkæderne, og ved de to store pigbånd er der ikke skiftet én eneste rulle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er i øvrigt imponeret over holdbarheden af pigbåndene, hvor der kun er skiftet et enkelt bånd, og det var først ved klargøringen til sæson 2011.

Brødrene Risager presser ellers pigbåndene ved at køre med forholdsvis lav hastighed på fingerafstrygerne, så der fjernes mest mulig jord med pigbåndene.

Værktøj med på optageren

Ib Riisager er uddannet traktormekaniker og klarer selv serviceringen af optageren. På optageren har han monteret en stor opbevaringsboks til værktøj og nødvendige sliddele.

- I år har vi taget 70.000 tønder kartofler op, og sammenlagt har vi kun holdt halvanden time med optageren, for at foretage en reparation i marken. Vi har før haft en større reparation, hvor det var nødvendigt at trække på ekspertisen i Rødkærsbro. Men på trods af afstanden fik vi hurtig og god service fra Grimme Skandinavien, og det er betryggende at vide, at der i sæsonen stort set dagligt er en Grimme servicebil i området, siger Ib Riisager.

Sparer på bemandingen

Brødrene Risager dyrker selv 45 hektar med kartofler, og derudover har de i 2011 taget omkring 100 hektar op for andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sæson 2012 har de investeret i en ny Grimme SE 150-60. I forhold til den gamle er den med det nye XXL rensesystem og med aflæssertank.

- I de sidste par år har vi på den forreste jordkæde kørt med en deling på 45 millimeter. På den nye optager er delingen på forreste kæde 50 millimeter, og sammen med det nye XXL rensesystem forventer vi, at det giver en større kapacitet på optageren, og at vi kan spare bemanding på maskinen. I år har vi på en tredjedel af arealet kørt uden bemanding på optageren. Med de nye fradragsregler for smuds er det udelukkende de største sten vi går efter, at få fjernet. Men den ubemandede optager stiller større krav til traktorføreren, som skal være opmærksom på billederne fra de forskellige kameraer på maskinen, siger Ib Riisager, der for det meste selv kører med optageren.

Aflæssertank skal øge effektiviteten

Tanken på den nye optager rummer lidt mindre end på den gamle maskine, men til gengæld kan der læsses af, uden at optagningen stoppes.

- I år har vi læsset af cirka 1.200 gange, og da det tager et til halvandet minut hver gang, betyder det, at optageren har holdt stille i 20 - 30 timer. Med aflæssertanken får vi den tid konvertere til effektiv optagning, og eneste bekymring går på, om vi med den kørende omlæsning kan fylde transportvognene helt op, så vi kan bibeholde en effektiv transport, siger Ib Riisager.