Abonnementsartikel

Der er mange positive aspekter i vandplanerne, mener østjysk planteavler, som ærgrer sig over, at debatten fra landbrugets side er unuanceret og negativ

"Vandplanerne er noget makværk". "Mødet med Ida Auken var en skuffelse". "Det er sørgerligt, at man ikke vil lytte til landbruget".

Der har været flere kritiske røster fra landbruget efter mødet om vandplanerne i Korsør mandag, men ikke alle mødedeltagere ser lige så pessimistisk på vandplanerne som Landbrug & Fødevarers viceformand Henrik Frandsen og formand for Kolding Herreds Landbrugsforening Asger Christensen, som er mændende bag de kritiske ord.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Formand for Østjysk Familielandbrug, Morten Laursen, var godt tilfreds med mødet og med miljøminister Ida Aukens velvilje til at svare på spørgsmål.

- Mange siger, at hun ikke har lyttet til landbruget, men det er ikke rigtigt. Vi kan jo ikke vinde 100 procent hver gang, og der er sket nogle ændringer med vandplanerne. For eksempel de 2.000 kilometer vandløb, der er taget ud af planerne, og også nogle rettelser, så der ikke bliver skævheder fra egn til egn, siger Morten Laursen.

Han driver selv 143 hektar, hvoraf 90 hektar er korn, og resten er afgræsning til kødkvæg og heste.

Tvivler på, at hele planen gennemføres

Han mener, at debatten fra landbrugets side er meget unuanceret.

- Det er ærgerligt, at vi bare siger nej, nej nej. Jeg har egentlig holdt min mund, fordi jeg er enig med Landbrug & Fødevarers linje om dialog, men nu synes jeg, at der trænger til at komme lidt nuance i debatten, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Laursen er en af de få landmænd, der åbent giver udtryk for, at han er ganske godt tilfreds med vandplanerne.

- Vi er mange, der sagtens kan leve med de planer. Og de siger jo, at vi får fuld kompensation. Så nu må vi i gang med at tage enkeltsagerne og søge om den kompensation, vi har ret til, siger Morten Laursen og fortsætter:

- Om regeringen så har penge til at gennemføre alt det, der står i planerne, kan jeg godt tvivle lidt på. Jeg tror ikke, de har kapacitet til at gennemføre alle elementer, men så kan de jo begynde der, hvor lodsejerne er interesserede i at deltage frivilligt.

Godt for jagt og biodiversitet

Morten Laursen har sammen med naboerne mellem Odder og Nordsminde Fjord over for myndighederne givet udtryk for, at de er godt tilfreds med de naturplaner, der findes for vandløbene i området. Det er nemlig meningen, at de skal flyttes til lavere områder.

- På den måde bliver markerne hurtigere afvandet, når vi har haft oversvømmelse. Så selv om de kalder det "våde enge", bliver markerne i virkeligheden hurtigere tørre end før. Og det er godt for vores mulighed for at slå græs på de arealer, siger Morten Laursen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han pointerer desuden nogle af de naturrelaterede fordele, planerne vil føre med sig.

- Vi må jo ikke glemme, at vi får en bedre biodiversitet, og at vores jagtmuligheder forbedres, siger han.