Majs til biogas for større og større indflydelse på produktionen af landbrugsmaskiner i Europa og især i Tyskland. Sydtyske Demmler har sin løsning til at få majsen fra marken og læsset på eksempelvis lastbiler for at undgå traktortransport på landevejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Herhjemme er interessen for majs til biogas begyndt at vokse, og selvom vognen fra Demmler ikke er et helt nyt produkt, så er den bestemt højaktuel, fortæller Leo V. Pedersen, direktør hos Lunde Maskincenter A/S, som importer de tyske vogne til Danmark.

Tipper de sidste meter læs af

Ved hjælp af vognens eget hydraulikanlæg og et sakseprincip kan vognen løftes til 4,5 meter højde og læsse af. Vognen kan dog også læsse af ved jorden på normal vis. Aflæsningen tager to til tre minutter afhængigt af forholdene.

- Ens for alle Demmler vogne er, at forsmækken på vognen, som skubber til læsset ved aflæsning, er formet som bunden af en trekant. Dette betyder, at vognen vil tippe de sidste kubikmeter ud af vognen, fortæller Leo V. Pedersen, som påpeger, at dette vil spare olie og tid, da forsmækken ikke skal helt hen til bagenden af vognen.

Til aflæsning kan chaufføren stå uden for traktoren og læsse af, da der hører en fjernbetjening med til vognen.

- På denne måde kan chaufføren af traktoren lettere kontrollere aflæsning, hvis det eksempelvis skal over i en lastbil. Det kan godt være vanskeligt at overvåge aflæsning fra traktorens kabine til en sættevogn på landevejen, fortæller Leo V. Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nivellere hvert enkelt hjul

- Det er vigtigt at vognen står helt vandret, når vognen løfter de 45 kubikmeter op i 4,5 meters højde. Derfor sidder der et stempel ved hvert hjul, som nivellerer hvert enkelt hjul, inden aflæsningen begynder, således at vognen står 100 procent vandret, forklarer Leo V. Pedersen.

Vognen er også udstyret med affjedret træk og har en række udstyr, der gør, at vognen udskiller sig fra andre mærker.

- Vi har en varmgalvaniseret kofanger bag vognen, der hydraulisk klappes op under vognladet, inden aflæsningen begynder, fortæller Leo V. Pedersen, som også kan vise to kornluger i bagsmækken af vognen, der styres hydraulisk.

- Vognen kan bruges til rigtig mange gøremål. Eksempelvis kan vognladet stå i vandret stilling i to meters højde, hvilket betyder, at vognen kan benyttes til såsæd til såmaskinen, fortæller Leo V. Pedersen.