- At landbrugets gæld er en tikkende bombe under bankerne, er en sandhed med modifika-tioner, og det er ikke en forværring i landbruget, der giver eventuelle krak i bankverdenen.

Det fastslår cheføkonom i LRØ, Hans Fink, efter at professor Finn Østrup fra Copenhagen Business School netop har udtalt, at landbruget udløser en ny bank-bombe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever, at langt de fleste af vores landbrugskunder kan og vil servicere deres gæld, og at deres likviditetsmæssige forhold hænger sammen, siger Hans Fink.

Hans Fink anfægter desuden professorens udtalelses om landbrugets gæld på 350 milliarder kroner. 

- Landbrugets bankgæld udgør 64 milliarder kroner, viser opgørelser fra Landbrug & Fødevarer, resten er i grove træk realkreditgæld. Jeg vurderer, at det er bankerne, der kommer til at lide tab i de sager, vi kender til, mens realkreditinstitutterne formentlig kun indkasserer få tab via deres bedre prioritetsstilling, siger Hans Fink og fortsætter:

- Derfor er det misvisende, når Finn Østrup i forbindelse med bankernes situation taler om en landbrugsgæld på 350 milliarder kroner. Det er vigtigt, man skelner mellem landbrugets samlede gæld og bankgælden, som jo er på et langt lavere niveau. 

Tæt dialog mellem bank og landmand

Hans Fink påpeger, at der generelt er stor åbenhed vedrørende kundeforholdet mellem bank og landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmænd leverer alle relevante oplysninger og dispositioner, og bankerne har vidst, hvordan tingene har udviklet sig. Der er en tæt dialog, og landmændene er åbne om tingene, mener Hans Fink.

- Vi ved, situationen er alvorlig for bankerne i øjeblikket, men det er ikke alene landbruget, der er årsagen. Der er mange andre forklaringer på, at bankerne er sårbare, siger Hans Fink.

- DLR har meldt ud, at op mod 300 bedrifter landet over kommer på tvangsauktion inden for halvandet års tid. Det kan lyde af mange, men det er trods alt kun 2,5 procent af heltidsbrugene.