Han sammenligner myndighedernes fremfærd med orkestret på Titanic, der spillede videre, mens alle andre havde set, hvor tingene bar hen.

- Vi er fortsat helt uenige i opgørelsen af baseline. Myndighederne er ved lidt talgymnastik kommet frem til, at der reelt ikke skal ændres i reduktionskravet. Naturstyrelsen har i baselinearbejdet fortsat arbejdet med minimumsskøn for effekten af den løbende udvikling i landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbruget har reduceret overskuddet af kvælstof med 50.000 ton, siden udgangspunktet for vandplanerne blev lagt fast for 10 år siden. Vi mener, at det har givet en mindre udledning af kvælstof til vandmiljøet. Den forventer vi at blive belønnet for, siger Torben Hansen.

- Så igen: Inddrag nu nogle helt uafhængige eksperter i udredningen. Uenigheden er helt uholdbar, siger han.

- Og med denne bredt anerkendte viden er det helt utroligt, at man stædigt holder fast i at regne sig frem til den ønskede miljøtilstand med det såkaldte ålegræsværktøj. Værktøjet er jo dømt ude af førende eksperter, siger han.

Stivnakket tro på kvælstof

- Vi må med meget stor skuffelse konstatere, at kravene om en reduktion af landbrugets kvælstoftab på 19.000 ton fortsat synes at skulle være bestemmende for de endelige vandplaner. Der er fortsat en meget stivnakket tro på, at kvælstof er det eneste, der har betydning for miljøtilstanden i kystvandene, siger Torben Hansen.

Han peger på, at al nyere forskning viser, at det er et forældet verdensbillede, som ikke holder vand. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er rigtigt mange forskellige parametre, der har betydning for miljøtilstanden - og spørgsmålet er, om det overhovedet er muligt at vende tilbage til tidligere tiders økologiske kvalitet, siger han.