Danske forbrugere har i dag adgang til næsten 100 forskellige mælketyper. Mælkehylderne med kun sød, let og skummet er for længst erstattet med et væld af valgmuligheder.

Der udvikles nye mælketyper i et tæt samarbejde mellem forskere, mejerier og landmænd for at fremme bestemte egenskaber. På Kvægbrugets Forsøgscenter og Forskningscenter Foulum er man således i øjeblikket i gang med at finde en menu til malkekøerne, så de laver mælk med en sundere fedtsammensætning.Forskerne arbejder også på at finde frem til køer, der giver en særlig god mælk til osteproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmanden skal ikke længere levere alt mælk i den samme tank. Fremover kan han i stalden måle mælkens værdi i forhold til osteproduktion og kan så lede den bedste del af mælken hen i en tank for sig selv. Det betyder også, at kvægavleren kan avle efter køer med bestemte egenskaber i forhold til de ønskede mælketyper, siger Christian Børsting, der er leder af Kvægbrugets Forsøgscenter i Foulum.

I programmet ”Mælk er ikke kun mælk” besøger LandTV også det sønderjyske mejeri Naturmælk, der blandt meget andet laver en café-mælk, der  er målrettet til behovet for at piske en flot mælkeskum i kaffebaren på storbyernes caféer. 

Desuden besøges en af mejeriets biodynamiske leverandører, der kun fodrer sine køer med hø og eksperimenterer med sammensætningen af urter i græsmarken.

Du kan se udsendelsen her:

http://exposureroom.com/members/dbamedia-com/a7c2ccaabcc345abb0b3dae8e3ffdd36/