Abonnementsartikel

Med en ny variant af Pronto kan Horsch placere gødning i samme streng som såsæden

Horsch lancerer en ny variant af Pronto-såmaskinerne. Hidtil har det kun været muligt at få den klassiske "Pronto gødningsplacering" med placering af gødningsstrenge mellem så-rækkerne, men nu kommer en ny variant til.

Til foråret 2012 er det muligt at få Pronto 3, 4 og 6 DC/AS i en PPF-udgave (Precise Placement of Fertilizer), hvor

Artiklen fortsætter efter annoncen

skiveskærene til gødningen spares væk, så gødning og korn bliver sået i samme række med det samme skiveskær.

På Pronto 6 DC/AS PPF er det stadig den samme tank til korn og gødning på 5.000 liter opdelt i forholdet 40/60 der bliver brugt på begge varianter. Samme opdeling af tanken gælder på Pronto 3 og 4 DC PPF med sine 3.800 liter.

Ved det nye system blandes udsæd og gødning i fordelerhovedet, og det er nemt at kontrollere og udså det indbyrdes forhold, oplyser Stroco-Agro, den danske importør af redskaber fra Horsch.

- I England og Skotland er det meget udbredt at udså gødning og korn i samme række - også som fuldgødskning, uden at svide kornet.  Fuldgødskning anbefaler vi dog umiddelbart ikke, men på husdyrbrug hvor gyllen typisk skal suppleres med 20-50 kg kvælstof pr. hektar - eksempelvis en svovlholdig N 26-12 - vil det være oplagt at placere gødning og korn i samme række, fortæller Arne Gejl fra Stroco-Agro.

- På rene planteavlsbrug kan der eventuelt placeres en NPK-gødning som startgødning, hvor placeringen af fosfor nu bliver 100 procent perfekt, da fosfor ikke er mobilt i jorden.  Resten af kvælstofmængden kan udspredes før eller efter såning, uddyber Arne Gejl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommer til store modeller til efteråret

Pronto 8 og 9 DC single-såmaskinerne kan fra efteråret 2012 også leveres i en PPF gødningsversion med mulighed for gødningsplacering sammen med såsæden - akkurat på lige fod som sine mindre søskende i Pronto-serien.

Standardtanken med et rumindhold på 4.000 liter bliver på PPF-versionen erstattet af en 5.000 liters kombitank med samme faciliteter som Pronto 6 DC PPF maskinerne.