Abonnementsartikel

Verdens største mejeri kæmper med voldsom gæld

Den franske mejerigigant Lactalis er voldsomt gældsat på grund af de mange opkøb, der har gjort virksomheden til verdens største mejeri.

Ifølge dagbladet Sydsvenskan bruger Lactalis mellem en tredjedel og halvdelen af sit cashflow på at betale af på sin gæld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gældsklemmen giver en forklaring på, hvorfor Lactalis tilbyder Skånes mælkeproducenter en langtrukken betaling over 10 år.

Ifølge Skånemejeriers direktør, Björn Sederblad, har handlen med Lactalis en værdi på 2,5 miljarder svenske kronor for de skånske mælkeproducenter.

Selve salget af Skånemejerier vil indbringe 1,1 miljarder kroner, mens det resterende beløb dækker over værdien af salget af datterselskabet Proviva. Beløbet skal fordeles over en periode på 10 år, hvor det bliver lagt oven i den pris, landmændene får for deres mælk.

Mælkeprisen vil blive baseret på Arlas priser, hvilket forundrer Arlas koncerndirektør for det svenske marked, Christer Åberg.

Han finder det besynderligt, at en konkurrent bruger Arlas opgørelser til at indeksere sine priser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg udgår fra, at konkurrencemyndighederne vil kigge lidt på det her, siger han til Sydsvenskan og tilføjer, at Arla ikke nødvendigvis vil fastholde den betalingsmodel, som hidtil har været gældende.