Abonnementsartikel
Grundlæggende tror planteavlskonsulent Søren Simonsen på piledyrkning, men han vil først se resultaterne af dyrkning i stor skala
Efter at have opregnet mindst et dusin argumenter, der sår tvivl om klogskaben i at dyrke pil, pointerer planteavlskonsulent Søren Simonsen alligevel, at han anser pil som en troværdig afgrøde.
- Der er sikkert ikke mange af mine kolleger, der giver mig ret, men hvis ellers tallene og forudsætningerne holder - og det vil jeg se afprøvet i stor skala - så er der ikke mange afgrøder, der kan konkurrere med pilen, siger Søren Simonsen, der er ansat i LandboNord i Brønderslev.
Mange ukendte faktorer
Tallene, han henviser til, er blandt andet afregningsprisen for flis. Hvis den følger olieprisen, kan vi så regne med en fortsat stigende oliepris, spørger han og tilføjer:
- Måske dukker der et kæmpe oliefund op, der trykker olieprisen. Man kan ikke vide sådan noget med sikkerhed, og vi skal trods alt tænke 20 år fremad. Renten kan nå at stige mange gange i løbet af 20 år, og så ændrer forudsætningerne sig. Hvad med sygdomme i afgrøden? Kan vi vide hvilke sygdomme, der kan tænkes at dukke op og måske kræve kostbare behandlingsmetoder? Kan man regne med at opnå den mængde tørstof, som pileproduktionen stiller i udsigt? Og hvad med afsætningsmulighederne?
Søren Simonsen er nødt til at trække perspektiverne hårdt op, når kunderne spørger til piledyrkning.
- Folk er nødt til at vide lidt om hvilke risikomomenter, der knytter sig til en flerårig afgrøde som pil, og det må jeg prøve at fortælle dem. Men foreløbig ser det kun ud til, at pilen vil blive mere udbredt på de dårligste marker eller der, hvor jordforholdene gør det umuligt at køre med tunge redskaber, forklarer han.
Langsigtet investering
Søren Simonsen havde ellers troet, at flere ville hoppe med i pilekurven, idet der kom mange interesserede til et nyligt afholdt møde om piledyrkning og etableringstilskud. Han forklarer den manglende lyst til at realisere planerne med usikkerhed omkring de flerårige energiafgrøder.
- Selvom man får etableringstilskud, er det en kostbar og langsigtet investering, vi har at gøre med. Og som tiderne er nu, kan det være svært at låne penge til etablering.
- Men hvis der er nogle arealer, der alligevel ikke rigtigt giver noget afkast i korn, vil det være oplagt at afprøve pilen dér. Og hvis man passer sine nyetablerede beplantninger med omhu, så er pilen faktisk ret nem at have med at gøre, siger Søren Simonsen.
Han vurderer, at man bør sætte mindst fem hektar af til piledyrkning, ellers bliver transporten alt for dyr. En mulighed er også at gå sammen med en nabo om at lægge lidt større arealer ud til pil.
- Grundlæggende har pilen gode egenskaber med hensyn til at optage kvælstof og næringsstoffer. Og den trives i fugtige egne, hvilket gør den velegnet til at plante i de særligt miljøfølsomme områder eller som buffer ud til vandløb eller engarealer, mener han.