Abonnementsartikel

Herning Kommunes miljøafdeling har i samarbejde med Wing Consult A/S udviklet et tillæg, så landmændene har alt samlet ét sted

Der er mange eksempler på samarbejde mellem offentlige institutioner og private virksomheder. Men det er formentlig første gang, en kommune har indgået et samarbejdsprojekt om at løse miljøopgaver på en anden måde, som det der nu er realiseret med ?MMS-LandogNatur?.

Det er Herning Kommunes miljøafdeling, der i samarbejde med Wing Consult A/S har udviklet et tillæg til Wing Consults managementsystem. Dette system har i forvejen versioner til både landbrug, skovbrug og gartneri samt til aquakulturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tillægget er beregnet til at samle alt vedrørende miljøkrav, så landmændene har alt samlet ét sted, og så kommunen får mulighed for selv at hente de oplysninger, den har brug for i forbindelse med miljøtilsyn. Med de mange regler, der er strøet ud over landbruget, er det en ganske omfattende sag, der spænder lige fra bygningsplaner, gyllebeholdere, ensilagestakke, håndtering af sprøjtemidler til læhegn og fluebekæmpelsesmetoder.

En begavet investering

Det var Wing Consults direktør, Claes Kjær Mathiesen, der rettede henvendelse til Herning Kommunes miljøafdeling med idéen om at udvikle systemet, så både miljøtilsynsmyndighederne og landmændene fik udbytte deraf. Afdelingsleder Anders Debel i miljøafdelingen kunne se perspektiver i systemet, og samarbejdet blev etableret.

- Idéen er at gøre miljøtilsynet og alle landmændenes registreringer lidt smartere, mere effektivt og med større sikkerhed, siger Claes Kjær Mathiesen.

- Landmændene vil kunne spare masser af tid ved de forskellige tilsyn, fordi myndigheder selv kan hente oplysningerne, og miljømyndighederne kan så i højere grad koncentrere sig om stikprøver. Prisen for managementsystemet bliver i omegnen af 10.000 kroner, hvis tilstrækkeligt mange landmænd tilslutter sig. Og hvis så kommunen vil medfinansiere en mindre del, er det en begavet investering for begge parter, siger Claes Kjær Mathiesen, der kan se videre perspektiver i også at åbne for for eksempel Plantedirektoratets og Fødevarestyrelsens tilsyn.

Møde for kommunens landmænd

Efter en udviklingsperiode blev systemet sent til afprøvning hos tre af kommunens landmænd, svineproducent Niels Overgaard, Lind, mælkeproducent Kristian Corneliussen, Studsgård, og minkavler Bo Torben Larsen, Haderup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterfølgende er systemet blev videreudviklet og tilpasset, og i næste måned vil Wing Consult, Herning Kommunes miljøafdeling, og de tre landmænd fortælle om konceptet og de allerede høstede erfaringer.