Abonnementsartikel

Danmark er formentlig det første land i verden, der stiller krav til sms-alarm, som skal forhindre gylleudslip til åer og søer

Miljøministeriet har indført en ny regel, der træder i kraft den 1. januar 2012 og betyder, at alle gylletanke tæt på vandløb skal udstyres med en gyllealarm.

Den vil advare landmænd elektronisk - eksempelvis via sms - hvis deres gylletank er ved at løbe over. På den måde kan landmændene reagere hurtigere, så gyllen ikke skader både dyre- og planteliv i vandløb og søer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Naturen skal beskyttes bedre mod alle de gylleudslip, der hvert år sker i Danmark. Det er afgørende, at landmanden alarmeres, når en gylletank er på vej til at løbe over, så han kan forhindre gyllen i at flyde ned og forurene åer og vandløb, siger Lone Loklindt (R), formand for Folketingets miljøudvalg.

Gyllealarmerne har længe været efterspurgt af netop De Radikale.

Første land i verden

Den nye regel handler først og fremmest om at forhindre udslip fra gyllebeholdere tæt på søer, åer og vandløb, men derudover er der også et særligt fokus på de cirka 100 gyllebeholdere rundt om i landet, der ligger på arealer, som skråner mod åer eller vandløb.

Her er der et krav om en såkaldt gyllebarriere, der vil kunne opsamle gyllen i tilfælde af udslip.

- Det nye krav om gyllealarmer er et godt eksempel på, at skærpede miljøkrav kan stimulere udviklingen af nye grønne teknologier, som kan bruges i eksportsammenhæng. Det er muligt, at vi er det første land i verden, som stiller krav om alarmer, men vi bliver næppe det sidste, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Miljøstyrelsens oplysninger sker der godt 40 gylleudslip hvert år i Danmark. Det er kommunernes opgave at kontrollere, at landmændene får installeret gyllealarmerne efter 1. januar 2012.