Abonnementsartikel

John Deere er gået skridtet videre med GPS og lader nu satellitterne styre furebredden på ploven for at holde furerne lige

Kørsel med autostyring og en plov har indtil nu ikke haft den store udbredelse. Og slet ikke når det gælder liftophængte plove. Men John Deere er nu på banen med to nye løsninger med autostyring, hvoraf den ene er i stand til at styre ploven og lave lige furer i marken.

Kravet til ploven er dog, at den har hydraulisk regulering af furebredden, for det er dér, systemet blandt andet retter op under kørslen. Systemet er blot det seneste af en række intelligente løsninger fra John Deere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såmaskinen holdes på rette spor

John Deeres ene system hedder iGuide. Det er i stand til at holde bugserede redskaber på rette spor via en ekstra StarFire-antenne på redskabet. Det kan være en fordel på eksempelvis såmaskiner, hvis man sår i meget kuperet terræn. Det kuperede terræn bevirker nemlig ofte at traktoren, selvom den kører på rette spor via autostyring, forskyder såsættets spor fra traktoren på grund af hældningen på marken. Men den ekstra receiver på redskabet overtager styringen, så det er redskabet, der er på rette spor i stedet for traktoren.

Selv kalder John Deere iGuide for et system med passiv styring.

Styreboks på ploven

Meget mere spændende er systemet med aktiv styring, som koncernen har valgt at kalde iSteer. Det er nemlig i stand til at styre liftophængte redskaber.

iSteer kan køre i tre forskellige modes. I den ene mode sideforskyder autostyringen automatisk fræsere og andre liftophængte redskaber, hvis de er beregnet til at kunne sideforskydes hydraulisk fra kabinen.

Nummer to funktion i iSteer kan styre bugserede kartoffeloptagere, som har et knækbart eller forskydeligt træk på optageren. På den måde holder optageren altid rækkerne, mens traktoren i princippet gør det samme, idet systemet hele tiden justerer på trækket på optageren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme mode kan også styre trailersprøjter med drejbar aksel - når blot hydraulikken er slået til - sørger systemet selv for at styre resten.

Den sidste og måske mest opsigtsvækkende styremulighed giver som sagt snorlige plovfurer uanset hvor erfaren en pløjer, chaufføren er.

På den liftophængte plov bygges en kontrolboks på, der kan overtage styringen over den hydrauliske cylinder, som styrer furebredden på ploven. Boksen er koblet til John Deere 2600-skærmen, og den vej rundt sørger autostyringen for at regulere på furebredden, så den forbliver helt lige i forhold til den A- og B-linje chaufføren lægger fra starten.

Den erfarne pløjer vil måske rynke lidt på panden over, at ploven, når systemet er koblet til, automatisk vil kunne variere fra alt mellem 12 til 22 tommer ? og måske endnu bredere, hvis ploven kan klare det. Men det er der råd for:

- Via computeren i kabinen kan man justere trinløst, hvor stort et spænd ploven må have i sin iver efter at rette skæve furer op. Hvis man ikke vil over 18 tommer eller under 14 tommer, indstiller man bare systemet til det. Så undgår man store eller helt små furer fra ploven, forklarer Ralf Ulrich, marketingdirektør for John Deeres europæiske udviklingscenter for intelligente løsninger i Kaiserslautern, Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

iSteer kræver en ekstra StarFire-antenne på redskabet til de to første modes, mens den sidste funktion, hvor ploven skal styres, ikke kræver nogen antenne ud over den på traktoren. iSteer kræver et RTK referencesignal, men ploven kan dog styres via et SF2-signal med lidt lavere nøjagtighed.

Øvrige nyheder

På Agritechnica i november 2009 lancerede John Deere en løsning, hvor en rundballepresser bag på traktoren, delvis overtager styringen af traktoren via isobus-terminalen. Når ballekammeret er fyldt, stopper presseren traktoren, og presseren binder og åbner automatisk ballekammeret. Når det er gjort får føreren en besked om, at han kan sætte traktoren til at køre ? en funktion der skal udføres manuelt af sikkerhedsmæssige årsager.

For nylig har John Deere også lanceret yderligere funktioner til i-Solutions, som er en række intelligente løsninger i koncernens sprøjteprogram. Det gælder blandt andet en ny tank-fylde lommeregner, der beregner helt præcist, hvor mange liter kemi, vand samt tankfulde, der skal bruges for at sprøjte et givent areal. Enten oplyst af føreren manuelt eller via markdata fra GPS-datalogging. Dernæst taster man ind, hvor mange liter, der skal fyldes på sprøjten, og den fortæller selv hele tiden, hvor mange liter, man mangler at sprøjte ud og et angivet cirka tidsforbrug.

Hvis man skal bruge under en hel tankfuld viser programmet det nøjagtige blandingsforhold mellem vand og kemi. Og piloten kan hele tiden få en udskrift af beregningerne, som han kan tage med sig.