Abonnementsartikel

Specielt i skimmelsæsonen er sprøjten en hyppig gæst i kartoffelmarken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor havde en stribe forhandlere af de forskellige sprøjter, der findes på det danske marked, også fundet vej til Kartoffeldagen. For at få et overblik over de forskellige modellers kunnen, fortalte Hans Thostrup, teknikrådgiver, LandboMidtØst, om de vigtigste forhold ved kørslen med sprøjten i marken.

- For at få en så god virkning som muligt ved sprøjtningen mod skimmel er det vigtigt at sikre en god nedtrængning i afgrøden. Derfor kan der med fordel køres med vinklede dyser i kartoflerne, når der sprøjtes mod skimmel, og når afgrøden skal nedvisnes, forklarede Hans Thostrup.

Vinklede dyser giver bedre nedtrængning

- Når dråberne sendes lodret ned på afgrøden, er det ofte kun de øverste blade, der rammes. Det er ikke optimalt, da hele planten skal rammes af sprøjtevæsken for at få fuld virkning. Derfor mener jeg, at mange med fordel kunne vinkle dyserne, forklarede teknikrådgiveren.

Han anbefalede samtidig, at der køres med en low-drift 03 dyse, som eventuelt kan skiftes ud med en compactdyse 025-03, hvis det blæser op, mens man sprøjter.

- Den bedste virkning opnås ved at køre med fire til fem kilometer i timen. Men det er jeg klar over, at det ikke er alle, der har tid til. Derfor er det vigtigt, at man uanset hastigheden sørger for at køre med en tilstrækkelig høj vandmængde på 200 liter pr. hektar, når der er kraftig bladmasse, understregede Hans Thostrup.