Abonnementsartikel
Salatproducent bryder grænser med eksport af frisk salat til Moskva og brug af raps i salat
Yding Grønt dyrker salater i lange baner på tæpper lyseblå med eksport til både Fyn, Sjælland, Norge, Sverige, Tyskland og Moskva.
Yding Grønt er et privat brand, som på få år har udviklet sig fra frilandsgartneri til industri med nyt koncept og produktionsanlæg opbygget de seneste tre år. Brandet er kendt af indkøbere i alle danske butikskæder og tilmed snart af ethvert barn og voksen i Danmark, som sætter salat på bordet.
Senest har Yding Grønt startet en eksklusiv eksport af salat til MacDonalds i Moskva, hvor udfordringen er kølingen under den fem dage lange transport i lastbil. Salat fra Yding til Moskva er lidt af en anakronisme, da Moskva egentlig ligger for langt væk, indrømmer Søren Flink Madsen.
Han er manden bag Yding Grønt, og han glæder sig over, at salatbakkerne herhjemme bakkes op af både sundhedsapostle og ernæringseksperter og aktuelt af det gode sommervejr, hvor vækstkurver og salgskurver så yndigt følges ad, som et nybagt ægtepar:
- Hvis vi kan se, at vi får brug for bestemte salater om en uge, så dækker vi planterne med dug for at øge væksten, siger Søren Flink.
Han oplyser at produktionen på den måde styres som i et drivhus, og han lyder som en gartner, der stolt fremviser planter under og uden dug.
Produktion af de såkaldte babyleaves er netop kendetegnet ved planmæssig produktion i lange baner snarere end almindelig grøntsagsdyrkning. Frøene er ganske vist sået i højbede, men industrielt tilpasset bredden af både traktor, så- og høstmaskine.
Plantetæpper lyseblå
Banerne ligger fast i et GPS-system. Yding Grønt har dog taget en ny dyrkningsmetode i brug, hvor man ganske vist bibeholder dyrkning i lange baner, men så-arbejdet i marken er flyttet inden døre, hvor frøene udsås i et tæppe til udrulning i marken.
I det britisk udviklede koncept, som Yding Grønt forhandler, lægges frøene i tæppet mellem to lag, som således fastholder frøene. Tæppet rulles ud i marken, og vupti er banen sået til med salat og skal blot dækkes med et par centimeter sand og vandes i en industrielt præget frilands-produktion.
Tæppet har et par andre vigtige egenskaber. Øverste lyseblå dæklag tillader salatfrø at spire og gro, mens det hvide underlag tillader planterne at slå rod. Samtidigt forhindrer tæppet ukrudt i at spire og dermed forurene salaten - en moderne ukrudtsbekæmpelse.
Trods klimaændring og brug af tip-top moderne plantetæpper og -duge, er salatsæsonen i Danmark begrænset til sommerhalvåret. I vinterhalvåret importerer Yding Grønt sine salater fra Sydeuropa.
Avl eller kontrol
Indtil i fjor har Yding Grønt selv avlet salat i Portugal, men produktionen, hvor maskinerne ellers blev benyttet både her og i Portugal, er erstattet af en mere lønsom kontraktproduktion. Dansk grøntsagsproduktion i Sydeuropa er dermed afløst af dansk kontrol med sydeuropæiske producenter.
Kontrollen indebærer, at enten Søren Flink Madsen eller en anden repræsentant for Yding Grønt løbende inspicerer producenterne i Sydeuropa. Hjemme i Yding blandes salaterne både sommer og vinter efter kundernes smag tilpasset cateringbranchens eller fru Jensens ønsker.
- Vi er jo forpligtet over for vores kunder, uanset om vi selv står som avler eller blot producerer salaten og videresælger varen, siger Søren Flink Madsen og oplyser, at man på Yding Grønt internt afholder kurser i blandt andet håndhygiejne.
Virksomheden har nu 50 medarbejdere i højsæsonen fordelt på 30 danske og 20 udlændinge. De seneste år har været præget af udvikling og udvidelser, så produktionen nu foregår på fire produktionslinjer foruden opbevaring og håndtering i kølerum af både rå- og færdigvarer.
Industriel produktion
- Indtil for to år siden foregik pakningen i en ældre, lavloftet staldlænge med meget aktivitet på for lidt plads, fortæller direktøren. Han fortryder ikke udvidelsen med nye haller eller skiftet til babysalat, selv om hans udgangspunkt er traditionelt frilandsgartneri.
Kæderne henvender sig direkte til Yding Grønt og forlanger ofte eget logo på pakningen, mens skiltningen på pallerne afslører hvilke: COOP Brøndby, Gartnerhallen Aabenraa etc. Det er GASA NORD amba i Tilst, som afsender fakturaen, så båndet til andelsrødderne er intakt.
Sporbarhed kræver, at hver enkelt pakke salat er mærket Yding Grønt med nummer og bogstav, så pakken kan spores til mark, bane og pakkelinje. Den edb-styrede identifikation sikrer forbrugeren og mindsker risikoen for tilbagetrækning af produkter eller stop for hele produktionen.
Sporbarhed er et must, uanset om det er ruculosalat til Aabenraa, babysalat til Tyskland, bredbladet persille, kruspersille, babyspinat eller blandingsalater til cateringbranchen. Babysalat går i øjeblikket sin sejrsgang fra jord til bord - pakket i bakker på minimum100 gram.
Danmark har kun to producenter af babysalat, hvoraf den ene ligger på Sjælland og den anden i Yding tæt på søhøjlandet. Søren Flink Madsens forældre startede frilandsproduktion på stedet i 1970'erne, og den høje beliggenhed åbner mulighed for rigelig vandforsyning af drikkevandskvalitet.
Yding Grønt har i øjeblikket en ny type salat med raps til butikstest. Et østjysk planteforædler har nemlig indkrydset rapssorter uden bismag, så den oprindeligt skotske raps til afgræsning for får nu også serveres i kølemontre beregnet til græsning for tobenede grøntspisere.