Abonnementsartikel

Lykke Smeden i Øster Tørslev flytter forretningen til hjemadressen og mangedobler værksteds- og udstillingsarealerne

Når en enkeltmandsforretning har fået vokseværk, er det normalt, at den flytter væk fra privatadressen ud i et nyt område med masser af plads omkring.

Hos Lykke Smeden i Øster Tørslev er det lige modsat ? undtagen hvad pladsen angår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Pia og Martin Lykke senere på året flytter forretningen Lykke Smeden hjem til den private adresse, er det den foreløbige kulmination på 12 års vækst.

Som 26-årig købte Martin Lykke smedeforretningen i Øster Tørslev af Jens Almar, Lindus, der havde drevet den i fem år. Dengang gav forretningen basis for at have en enkelt landbrugssmed ansat. Siden er der kommet en til næsten hvert år, så der nu er 10 mand ansat, og forretningens omfang er nået ved organisk vækst.

Derfor er de nuværende rammer blevet for snævre. Det er både i værkstedet og på arealerne til nye og brugte maskiner, at kvadratmeterne er blevet for få.

Ny hal har været tre år undervejs

Begge dele bliver der god plads til på den nye adresse. For nogle år siden købte Pia og Martin Lykke ejendommen, der foruden privatbolig rummer en lagerbygning til halm og har masser af plads til den nye 1.500 kvadratmeter store hal og endnu mere plads foran til udstilling af nye og brugte landbrugs- og entreprenørmaskiner ? og til Western-vognene, som Martin Lykke importerer sammen med Jens Almar (se omtalen i 1. sektion side 26).

Som forretningen er vokset stille og roligt gennem årene, har også den nye hal været flere år undervejs. Fundament og tag blev lagt for tre år siden, og de første par år tjente bygningen som halmlager, som Martin Lykke driver sammen med en gammel skolekammerat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har selv været med i byggeriet, når vi har haft tid til overs på værkstedet, og derfor er der gået nogen tid. Men nu skal det være. Vi glæder os til at få god plads, siger Martin Lykke og viser stolt de trapper frem, som smedeværkstedet selv har lavet til den nye bygning.

Værksted uden trafikkaos

I den nye hal bliver der en ?bås? til hver enkelt medarbejder og god plads til at køre maskinerne ind og ud igen fra arbejdsbåsene, uden at de andre maskiner på værkstedet skal flyttes rundt, som det er tilfældet i det nuværende værksted.

Der bliver moderne omklædnings- og vaskeforhold for medarbejderne, og kontorforholdene bliver også en stor omvæltning i forhold til de nuværende snævre grænser.

Der bliver desuden plads til et rationelt lager, og faktisk er der et rum oven over kontoret og medarbejderfaciliteterne, som der endnu ikke er faste planer for.

En decideret butik bliver der ikke indrettet. Det har der heller ikke været på den nuværende adresse. Blandt andet, fordi den har et byggemarked som nærmeste nabo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi har varerne, siger Martin Lykke.

Ser stort på arbejdstiderne

Ved at have værksted og privatbolig så tæt på hinanden medfører det som regel, at smeden aldrig kan holde fri.

Men sådan ser Pia og Martin Lykke ikke på det.

- Så behøver jeg ikke længere at skulle køre helt ned på værkstedet for at finde en lille stump, som en landmand har fået brug for en aften eller i weekenden ? nu vil jeg lige kunne smutte over og hente den på lageret, siger Martin Lykke, der ikke lægger skjul på, at han hverken har eller har planer om en 37 timers arbejdsuge.

Til daglig koncentrerer Martin Lykke sig om salgsarbejdet, men sådan har det ikke altid været.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Martin har altid selv villet klare det hele - både at styre værkstedet og klare salget. Men nu har vi fået det arrangeret, så en værkstedsleder tager sig af at tilrettelægge smedearbejdet, siger Pia Lykke, der selv klarer bogholderiet.

Og det har Martin Lykke også fået det godt med, for det har ikke været til salgsarbejdet, han har ønsket aflastning. Tværtimod mener han, at han ved at se stort på arbejdstiderne selv har kunnet tjene sælgerlønnen hjem flere gange.

Vil have hjertet med i arbejdet

Lige fra starten har Lykke Smeden forhandlet New Holland - både landbrugs- og entreprenørmaskiner, og det valg traf han mellem flere tilbud.

- Jeg har altid arbejdet med New Holland, og jeg skal arbejde med noget, hvor jeg har hjertet med. Jeg sælger ikke for at vise, at jeg er en god sælger, men fordi jeg brænder for det. Sådan har jeg det. Vi skal gøre det, vi selv brænder for, siger Martin Lykke.

Landbruget og entreprenørsektoren er Lykke Smedens store kundegrupper, dog med landbruget som den vigtigste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Have-park-området har han ikke gjort så meget i, men har dog forhandlingen af Honda-maskiner i området. Og det har betydet en stor søgning af en helt tredje kundegruppe: Bådejerne, der i stor stil sværger til Hondas bådmotorer.