Abonnementsartikel

Importen af Western vogne sker gennem et low-cost selskab

Det, der startede uden de helt store forventninger, er i dag blevet hjertebarnet hos de to medarbejdere i Western Import I/S - og så får de to endda ikke løn for det arbejde, de lægger i selskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to er Martin Lykke, der også driver Lykke Smeden i Øster Tørslev nord for Randers, og Jens Almar, Lindus ved Mariager.

- Det startede med, at jeg blev kontaktet af Western-vognenes stifter og ejer, Richard Western, i England. Han var på jagt efter en ny importør i Danmark, fortæller Jens Almar.

- Mit første oplæg var etablering af et net af forhandlere, men det afslog Richard Western totalt. Han ville have direkte salg.

Trods betænkeligheder ved opgaven kontaktede Jens Almar forskellige ejere af vognene og fandt ud af, at de var meget tilfredse, og de videre overvejelser førte til en kontakt til Martin Lykke, som han 12 år tidligere havde solgt smedeforretningen i Øster Tørslev til.

De blev enige om at kaste sig ud i import-projektet og stiftede et I/S, som deres ægtefæller, Birthe Almar og Pia Lykke, skulle eje fifty-fifty.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen ansatte i importselskabet

Nu fire år senere er alle betænkeligheder smidt over bord, og alle fire er særdeles tilfredse med det importfirma, de står bag, og som har fået en ganske pæn succes på det danske marked.

Selskabet springer næsten to led over i handlen med Western-vognene. Når en købsaftale er indgået, bestilles vognen direkte hos Western vogne i England eller i Litauen, hvor de fleste vogne i dag produceres, og derfra leveres vognene direkte til køberne.

Dermed er forhandlernettet sprunget over, og importleddet udgør næsten heller ikke et fordyrende led for landmændene.

- Vores filosofi har fra starten været, at importselskabet ingen ansatte - og dermed lønudgifter - skulle have. Det skulle været et low-cost selskab. Vores eget arbejde lægger vi vederlagsfrit i selskabet, men hvis selskabet skal have udført et stykke arbejde enten hos Lykke Smeden eller i Lindus, så sendes der en regning. Dermed har vi fuldstændig styr på omkostningerne og ved hele tiden, hvor vi står økonomisk.

- Det er en meget primitiv måde at styre omkostningerne på, men det værste i et selskab under opbygning er omkostninger, som man tror, man kender, men som man alligevel ikke har styr på, siger Martin Lykke og Jens Almar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derudover er vi enige om at lade pengene stå i selskabet, så vi kan opbygge det. For vi skal have nogle vogne stående, så folk kan komme og se dem, og så vi i nødsituationer kan levere en vogn omgående.

Sådan har selskabet nu fungeret i fire år, og begge parter er ovenud tilfredse med samarbejdet.

- Det har virkelig været en succes med den måde at opbygge importfirmaet på, siger de begge.

- Vi har da haft forskellige opfattelser undervejs, men vi har altid kunnet blive enige, tilføjer Martin Lykke, der lægger plads til Western Import I/S's udstilling.

Udstillingen får i øvrigt bedre vilkår i forbindelse med Lykke Smedens opførelse af nyt domicil i Øster Tørslev, som smede- og maskinforretningen flyttes til i løbet af efteråret - se omtalen i sektion 2, side 9.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen skal stadig være rigtig

De to importører håber, at også kunderne sætter pris på deres low-cost model.

- Vognene er forsynet med de bedste aksler på markedet. Det er ADR-aksler, som også Grene forhandler. Så hvis uheldet er ude, kan reservedelen fås her i landet, understreger Jens Almar.

De to importører peger også på vognenes solide vanger og den stærke maling, der anvendes, og ved at ordreproducere vognene, kan kunderne få den farve, de ønsker, og de kan få påmalet gårdnavn eller logo.

- Selvom det således er vogne af den bedste kvalitet, skal prisen stadig være rigtig. Og det kan vi tilbyde, fordi vi har skruet importen sammen, som vi har. Jeg vil tro, vi sparer kunderne 25 procent i forhold til andre vogne i samme kvalitet, siger Jens Almar.

Fantastisk arbejdsmoral

Salgsmæssigt er Western Import I/S kommet godt i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det første år solgte de 50 vogne. Næste år var det 130 vogne, og samme antal blev formidlet det tredje år, mens salget sidste år blev næsten halveret i forbindelse med krisen i landbruget, og også i år er der beherskede forventninger til salget.

En af de positive oplevelser i forbindelse med Western vogn-importen har været samarbejdet med Richard Westerns medarbejdere i Litauen.

- De har en fantastisk arbejdsmoral. Hvis der bliver leveret en vogn med fejl i forhold til det bestilte, ordnes det ikke med et nedslag i prisen. Litauerne ønsker fejlleverancen returneret, og så retter medarbejderen, der har lavet fejlen, arbejdet i sin fritid. Det er en effektiv måde at reducere fejlene på, lyder det fra de to danske Western-importører.

Der er otte ugers leveringstid på Western-vognene i højsæsonen, ellers seks uger. Vognene fås i forskellige udgaver til de forskellige formål inden for landbrug og entreprenørarbejde - i størrelser fra fire tons til 28 ton.