Abonnementsartikel
Nyudviklet klovbeskæringsboks er enkel i brug og sikrer god arbejdshøjde
Et helt nyt staldsystem med løsgående søer viste sig at være hård kost for søernes klove hos Palle Joest Andersen, Sønderskovgaard ved Hjørring.
Stalden er det første færdige resultat af Realdanias idékonkurrence om Fremtidens Landbrugsbyggeri og blev taget i brug i foråret 2009.
- Den nye stald stiller større krav til søernes klove. Da vi gik fra dybstrøelse til spalter og fast bund, begyndte vi at få flere klovskader. Nogle søer slår kloven imod et eller andet, og får en skade, der svarer til, at vi får en blå negl. Vi ser også brækkede biklove og skader på ballerne, som opstår, fordi spalterne er lidt ru, fortæller driftsleder Martin Thomsen.
Han konstaterer, at klovlidelser ikke tidligere var et specielt problem i besætningen.
Selektion for benproblemer
- Med det nye system er det blevet procedure i højere grad at selektere for ben- og klovlidelser. Vi sætter simpelthen søer ud med skæve ben eller andre problemer. Det er nemmere for os, fordi vi selv laver poltene, siger han.
Hvis poltene var indkøbt, mener han, at der ville være en tilbøjelighed til at forsøge at få noget mere ud af dem og dermed ikke selektere så hårdt.
Men trods den hårde selektion var der dog stadig behov for at beskære klovene på en del af søerne, og Jørgen Hyldgaard, Hyldgaard Staldservice, blev derfor bedt om at udvikle en klovbeskæringsboks.
God til nye løsninger
Baggrunden for at bede netop ham om at udvikle klovbeskæringsboksen er ifølge Martin Thomsen, at han allerede havde arbejdet med blandt andet en hængebane til strøudstyr i stalden.
- Vores indtryk var, at han er god til at finde på nye løsninger, siger Martin Thomsen, der ikke ønskede bokse, som var kopier af dem, der allerede findes i enkelte besætninger.
- De bokse, jeg har set rundt omkring, er nogle, folk selv har stået og svejset sammen, og det duer ikke, hvis arbejdstilsynet kommer. Vi ville have en boks, der kunne CE-godkendes, siger han.
- Vi tog derfor Jørgen Hyldgaard med ud for at se på en boks i en besætning, hvor han tog mål, og så snakkede vi sammen om projektet, og han kom med nogle idéer og gik så hjem og fremstillede en boks, som vi fik sat op, fortæller Martin Thomsen.
Kun små ændringer
Det viste sig, at prototypen stort set fungerede som ønsket fra starten.
- Det er faktisk kun småting, der er ændret på den, siden den blev sat op, fortæller Martin Thomsen.
Og han har ikke store ønsker til yderligere ændringer. Han nævner, at det kun er gitteret i lågen foran på boksen, som, han mener, bør være lukket helt, så soen i boksen ikke stikker forbenene igennem.
- Den er rigtig brugbar, som den er, konstaterer Martin Thomsen.
Efter indførelsen af klovbeskæringsboksen er klovbeskæringen sat i system.
- Vi gør normalt det, at vi beskærer dem, der trænger, inden for 14 dage efter, at de er scannet drægtige. Vi kan også tage en enkelt længere henne i drægtigheden, indtil en måned før faring, fortæller Martin Thomsen.
Men han rører aldrig søerne i farestalden og fire uger efter fravænning, indtil scanningen viser, at de drægtige.
Meget kan rettes
De første søer, Martin Thomsen beskar klovene på, gik med hans egne ord rigtig træls. Men en gang klovbeskæring rettede problemet op.
- Jeg havde ikke regnet med, at det ville virke så godt, men det er utroligt, hvad det har vist sig, at man kan rette op, siger han.
Det er normalt Martin Thomsen selv, der beskærer, men han har planer om at oplære et par medarbejdere til jobbet, som, han ikke mener, er specielt vanskeligt.
Cirka 10 procent beskæres
Søerne bliver beskåret forebyggende, for ellers kunne der ifølge Martin Thomsen risikere at være mellem fem og 10 procent af søerne, som fik alvorlige klovproblemer.
- Og vi har ikke plads til så stor en del af søerne i sygestier, siger han.
Ud af 120-125 søer i hvert hold er der typisk 10-12 søer, som får en tur i klovbeskæringsboksen.
- Jeg går typisk holdet igennem hver uge og mærker de søer op, som skal beskæres, siger han.
Besætningens dyrlæge lagde ellers op til, at alle søer skulle igennem, men det, mener Martin Thomsen, er helt unødvendigt.
- Nogle søer slider klovene bedre end andre, så vi tager dem efter behov, siger han og tilføjer, at der da også er et tidsmæssigt aspekt, da det let tager et kvarters tid at beskære hver so.
Efter indførelsen af klovbeskæringsboksen er der ikke længere store klovproblemer.
- Det er meget mindre nu, end for et halvt år siden, da vi fik boksen. Nu har vi faktisk ikke et stort problem, siger Martin Thomsen.