Abonnementsartikel
Tandskærene på Horsch CO 4 Airseeder har en afstand på 25 centimeter og udsæden fordeles i bånd under skærene. Maskinen er udviklet til at så enten direkte i stubben eller i opharvet jord og egner sig ikke umiddelbart til pløjet jord
I mange lande dyrkes jorden uden plov, og fra tid til anden har også danske planteavlere forsøgt at klare sig uden det arbejdskrævende redskab. For en del er omlægningen til et pløjefrit system gået problemfrit, mens andre har betalt dyre lærepenge.
Forskellen på succes og fiasko findes ofte i jordtypen, sædskiftet og de redskaber som er til rådighed på bedriften. Først for nylig er der her i landet kommet flere typer af såmaskiner på markedet, som er i stand til at placere udsæden i jord, som er blandet med stubrester og snittet halm.
Omkring årtusindskiftet kom de første Horsch CO 4 tandsåmaskiner her til landet. Maskinen er konstrueret til at kunne arbejde i enten ubearbejdet jord, eller jord som er harvet op i fire til fem centimeters dybde.
Bånd i stedet
for rækker
Ser vi bort fra tanken til udsæd, minder Horsch CO 4 om en stubharve, hvor de kraftige og fjedrebelastede tænder er monteret i tre buller. Tandafstanden er 25 centimeter og udsæden blæses ud under tænderne, der er udformede som gåsefødder. Resultatet er at udsæden placeres i cirka 15 centimeter brede bånd frem for i de traditionelle rækker.
Den brugte Horsch CO 4 er set hos Stroco-Agro i Hammel. Maskinen er en årgang 2000 og har en arbejdsbredde på fire meter. Udsæden udmades fra såsædsbeholderen af et cellehjul og blæses ud til såskærene. Cellehjulet trækkes mekanisk, og derfor er CO 4 kun udstyret med en lille computer til anlæg af plejespor.
Marken
skal være jævn
Horsch CO 4 er en halvbugseret maskine, der forrest bæres af traktorens lift, samt et par støttehjul. Bagerst kører den på en række hjul, der ud over at bære maskinen under transport også virker som en pakkevalse, der pakker jorden til efter at udsæden er placeret.
De fjedrende tænder er monteret op i en stiv ramme, og de vil derfor stort set arbejde i samme dybde. Forudsætningen for at udsæden placeres i den optimale dybde er derfor, at marken er jævn og fri for dybe spor og høje volde.
Udsæden fra de to første rækker tænder dækkes af de efterfølgende tænder, mens udsæden fra den bagerste tandrække dække af specielle tallerkner.
Afløst
af Sprinter
I løbet af produktionsperioden er der foretaget flere forbedringer på Horsch CO 4, og i 2006 blev såmaskine suppleret af den nye Horsch Sprinter, der fra indeværende sæson helt har overtaget pladsen efter Airseeder.
I forhold til Airseeder har Sprinter en række pakke og bærehjul foran på maskinen. Samtidig er rammen opdelt i sektioner, og sammen med de mange bærehjul giver det en mere præcis styring af sådybden.
Såskærene skal være i orden
Specielt på de første modeller af Airseeder har der været problemer med holdbarheden af såskærene, og derfor opfordrer salgskonsulenten til at skærene kontrolleres for skævheder
Forudsætningen for at udsæden placeres i den rigtige dybde og i en tilstrækkelig båndbredde er, at såskærene er intakte og bundpladen ikke er opslidt.
Den brugte maskine er udstyret med Duet såskær, med mulighed for placering af flydende gødning. Skærene er monteret, på det som Horsch kalder Classic tanden, som er med to spiralfjedre.
- En Horsch Airseeder er en både stærk og relativ simpel maskine, som der ikke er de store dikkedarer med. Den er konstrueret til at arbejde ved høje hastigheder, og da mange af de brugte maskiner har sået rigtig mange hektar, er der selvfølgelig ting der er slidte og som trænger til fornyelse.
- Start med at se på såskærene. Foden på skæren skal være lige så skæret kører vandret igennem jorden og placerer kernerne i den rigtige dybde. På mange af de første maskiner er skæren udskiftet til en nyere type, der er betydelig stærkere, og som derfor bedre kan holde til strabadserne. På selve såskæret må bundpladen, som åbner jorden, ikke være for slidte. Hvis det er tilfældet, placeres såsæden i et meget smalt bånd, og med en tandafstand på 25 centimeter betyder det, at det tager for lang tid før afgrøden lukker til, og at afgrøden i båndene bliver for tætte, siger Claus Strøier, Stroco-Agro, som er importør af Horsch.
På selve tanden opfordrer han til, at kontrollere den plade som begrænser tandens arbejdsdybde for slitage. Hvis kanterne på pladen bliver slidt skrå, bliver der slør i ophænget og tanden kan bevæge sig fra side og til side, og holder dermed hverken den rigtige tandafstand eller den rette vinkle i forhold til jorden.
Ud over unøjagtigheden som skyldes ophænget, kan også selve tanden blive træt og komme ud af facon. Derfor bør de enkelte tænder sammenlignes og hvis ikke de arbejder i samme dybde, bør de udskiftes. Ved udskiftningen kan de eventuelt udskiftes til den nye type, som er betydelig kraftigere, og som kun har en enkelt og meget større skruefjedre.
Hjulophænget
kan fornyes
Pakkehjulene er ophængt to og to i et bogiesystem. På den brugte maskine er ophænget af de hjul, som bærer maskinen under transport, erstattet af en ny og kraftigere type.
- Hvis blot udskiftningen sker i tid, er det en forholdsvis simpel operation. Men hvis de gafler, som hjulene er ophængt i, først slides, skal de skæres af og erstattes af nye, siger Claus Strøier.
Kun til
pakket jord
Stroco-Agro har masser af kunder, som er tilfredse med tandsåmaskine, men kender også til eksempler hvor maskinen ikke har fungeret helt, som kunden havde forventet.
- En såmaskine med tænder og brede skær kræver at jorden er fast. Derfor må marken kun harves op til lidt under normal sådybde. Harves der dybere, skal der ske en ordentlig genpakning af jorden før den kan tilsås med en tandsåmaskine.
- Er forholdene i orden, har tandsåmaskinen en enorm kapacitet, og samtidig er den enkelt og utrolig billig i drift, tilføjer Claus Strøier.
Tekniske specifikationer Horsch Airseeder CO 4
Köckerling AT300
Lige som Horsch Airseeder er også Köckerling AT300 designet til at så i ubehandlet eller opharvet jord. Tandafstanden er 40 centimeter og tænderne er monteret i to rækker. Maskinen er til salg hos Sørensen og Lynggaard A/S i Viborg
Arbejdsbredde m 3,0
Skærafstand cm 40
Tankindhold l 2500
Barjordsmarkører ja
Årgang 2003
Pris kr. 130.000
Scan-disc-Gaspardo
Såsættet er et kombisæt bestående af en kompakt tallerkenharve med pakkevalse og en Gaspardo mekanisk såmaskine med skiveskær. Rækkeafstanden er 12,5 centimeter. Såsættet er til salg hos JB-Maskiner i Møldrup.
Arbejdsbredde m 3,0
Skærafstand cm 12,5
Tankindhold l 600
Årgang 2008
Pris 110.000
He-Va Euro-Seeder
Maskinen er halvbugseret og forsynet med to rækker tallerkner som forredskab. Pakkevalsen bag på er af U-ringstypen, og under transport kører maskine på to store hjul i dimensionen 600/50-22,5. Maskinen er til salg hos Nordvestjysk traktorservice A/S i Hurup.
Arbejdsbredde m 4,0
Transportbredde m 4,0
Tankindhold l 3.100
Årgang 2003
Pris 138.000