Abonnementsartikel

Blandt store bæltetrukne fire-rækkede kartoffeloptagere kunne man på PotatoEurope se en, der kunne vaske kartoflerne i forbindelse med optagningen. Dansk konsulent tror dog ikke på konceptet

Det var især de store kartoffeloptagere, der tiltrak sig opmærksomhed på PotatoEurope, som blev afviklet på det tyske gods Bocherode nær Hannover først i september.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men en ombygget kartoffeloptager, der kunne vaske kartoflerne i forbindelse med optagningen, tiltrak sig også opmærksomhed.

Ib Clemmensen fra Heden og Fjordens planteavlskontor tror dog ikke på ideen. Både fordi det tilsyneladende var svært at få kartoflerne helt rene, og fordi de erfaringer der tidligere har været med at sortere kartofler med vand, ikke har været en succes. Vandet er nemlig en effektiv måde at sprede sygdomme fra knold til knold på. Og det forringer kartoflernes holdbarhed betydeligt ? også selvom kartoflerne tørres ned kort tid efter optagning.

Frasorterer sten og skidt

- Maskinen er kun egnet til spisekartofler, der pakkes og leveres til butikkerne kort tid efter optagningen. Men selvom der i de seneste år er flere landmænd, der vasker spisekartoflerne inden levering til butikkerne, så tror jeg ikke, at løsningen er at vaske kartoflerne i marken, siger Ib Clemmensen.

Han husker, at man tilbage i 1960´erne forsøgte sig med at sortere kartofler ved hjælp af vand. Problemer med at få kartoflerne tørre gjorde dog, at man hurtigt gik væk fra metoden. Og selvom der både teknisk og vidensmæssigt er sket meget i de mellemliggende år, mener han stadig, at vask af kartoflerne i marken vil give problemer med kartoflernes holdbarhed.