Der er en ting, som både modstandere og tilhængere af GMO'er på europæisk jord godt kan blive enige om. Nemlig at EU's regler på området ikke holder.
Så selv om det ene hold taler for at smide den enlige GMO-majs på porten, som lige nu dyrkes i unionen, mens den anden side vil have et opgør med den strikse holdning til selv det mindste spor af ikke-godkendte modificerede organismer i import fra udlandet, kan man godt blive enige om, at der er store problemer i den måde, politikken er udformet på.
Det blev for nylig tydeliggjort i Bruxelles, hvor både Greenpeace og tænketanken European Policy Centre havde GMO'erne højt på dagsordenen.
Vred majsbonde
Greenpeace havde til lejligheden importeret en vred spansk majsbonde, der har fået frataget sin status som økologisk landbrug, efter at han har fået sin majshøst forurenet med GMO'er på trods af, at ingen af hans umiddelbare naboer dyrker gensplejsede afgrøder.
- Da vi opdagede forureningen, søgte vi efter kilden uden at kunne finde noget i en radius af 500 meter. Det viser, at pollen kan bevæge sig over meget længere afstande, end vi er blevet oplyst om, sagde Eduardo Campayo Garcia.
Han og Greenpeaces landbrugsansvarlige i Bruxelles, Marco Contiero, opfordrede til helt at gøre op med GMO'er på europæisk jord.
De genmodificerede organismer, som kun dyrkes på 0,6 procent af landbrugsarealet i unionen, altovervejende i Spanien, splitter EU-medlemmerne. Og en håndfuld lande har direkte forbudt dyrkningen af den godkendte MON810-majs, mens et flertal bare ikke ønsker at dyrke den.
Sikre GMO'er
Men diskussionen stopper ikke ved spørgsmålet om GMO på markerne. For selv om kun en enkelt GMO-sort dyrkes kommercielt, så er det lovligt at importere en række GMO'er. Godkendelserne kommer, efter EU's fødevaresikkerhedsagentur EFSA har vurderet GMO'erne til at være sikre.
Men fordi EU-medlemmerne er så splittede i holdningen til gensplejsning, er det som oftest helt umuligt at finde hverken et flertal for eller et flertal imod den enkelte GMO. Det leder til en proces, hvor sagen bevæger sig fra EU-Kommissionen til en ekspertarbejdsgruppe til Ministerrådet, uden at der kan nås til enighed.
Derfor ender sagen tilbage hos Kommissionen, som derefter tager den egentlige beslutning og godkender den.
- Den politiske beslutning bliver slået frem og tilbage som bolden i en tenniskamp i slowmotion, sagde EU's landbrugskommissær Mariann Fischer Boel i går.
Voldsomme konsekvenser
Samtidig advarede kommissæren mod de voldsomme konsekvenser, som EU's nultolerance over for ikke-godkendte GMO'er har lige nu for import af foderstof som for eksempel soja.
Her er cirka et dusin skibe i løbet af sommeren blevet stoppet i havnekontrollen, fordi der er fundet bittesmå spor af en GMO-majs, der godt nok er godkendt af EFSA, men som endnu ikke er nået hele vejen gennem beslutningsprocessen.
Det har betydet, at flere hundredetusinde tons soja er blevet afvist. Og det har gjort, at amerikanske sojaeksportører nu tænker sig om en ekstra gang, før de sender deres produkter til EU.
Den danske EU-kommissær advarer om, at det vil få store konsekvenser, fordi EU-landene er stærkt afhængige af importen af foderstoffer. 32 millioner tons soja importeres årligt i unionen.
Derfor vil hun gerne indføre et "teknisk nul", der skal sikre, at for eksempel støvrester fra tidligere ladninger ikke betyder, at man må afvise hele ladninger. Og hun understreger, at importproblemerne kan lede til store prisstigninger på foder. Hvilket blandt andet vil gå ud over de i forvejen pressede mælkeproducenter.
- Og det er det sidste, de har brug for lige nu, sagde Mariann Fischer Boel.
Vil selv bestemme
Til gengæld lagde hun vægt på, at EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, har lyttet til de europæiske lande, der vil have lov til i selv at bestemme, om de må forbyde dyrkning af GMO.
Lige nu fører de lokale forbud i seks lande til trusler om en tur omkring EF-Domstolen, fordi landene ikke selv bare kan beslutte at undtage sig selv fra de fælles EU-regler.
Men Barroso har gjort klart, at det i fremtiden i højere grad skal være muligt for dem selv at bestemme, så længe man ikke sætter barrierer op for dem, der vælger en anden retning.
- Det tror jeg er en klog beslutning, sagde Fischer Boel.
Fri for GMO
Men økologisk kartoffelavler Peter Nilsson fra Kristianstad i Sverige mener, at man helt bør droppe tanken om GMO på europæisk jord. Hvilket han var taget til Bruxelles for at fortælle.
- Jeg tror ikke på, at forbrugerne er interesseret i sådanne fødevarer. De vil have produkter, der er fri for GMO og fri for bekæmpningsmidler, siger han og advarer mod at tro, at man kan styre organismerne, når de først er plantet.
- Der findes et forsøg med GMO-kartofler i nærheden af mine marker. Og når man taler med dem, så bliver de jo ved med at sige, at det er totalt ufarligt, og at de absolut ikke tror, at det kommer til at sprede sig. Men det er jo sket for andre, siger han.