Biodiesel giver større CO2-udslip end diesel fra kulbrintelagrene i undergrunden, hvis rapsen er dyrket på danske marker med masser af humus.

Sådan lyder konklusionen fra flere forskere. De fastslår, at de i forvejen ikke alt for gode regnestykker for klimagevinsten ved biodiesel ikke tager højde for det store tab af kulstof fra dyrkningen af rapsen. Det skriver ing.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kulstoftabet opstår i de - ganske vist sjældne - tilfælde, hvor rapsen dyrkes på jord, der er rig på humus. Der forsvinder, hvad der svarer til op til 32 ton CO2 per hektar fra den slags marker, når landmændene dyrker et-årige afgrøder som raps.

En række rapporter rubricerer biodiesel af raps som et af de dyreste tiltag overhovedet til at sænke CO2-udslippet. Ifølge EU-Kommissionen giver biodiesel af raps kun en CO2-reduktion svarende til 36 procent af energiindholdet i rapsen.

- Hvis vi medtager de op til 32 ton CO2 per hektar, så udraderer vi fuldstændig den positive miljøeffekt, konstaterer seniorforsker Uffe Jørgensen, Århus Universitet, over for ing.dk.

- Derfor skal vi lade være med at dyrke raps på den type jord, tilføjer han.