Med købet af fem nye Fliegl Gigant ASW 268 afskubbervogne til afløsning for seks bundkædevogne har Hvornum Maskinstation i det sydlige Himmerland sat tempoet for aflæsning op.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I forhold til de gamle vogne snakker vi om næsten en halvering af aflæsningstiden, hvilket betyder meget, når den, der kører i stakken, har travlt, fortæller Poul Højbjerg, der sammen med sin kone Bente driver Hvornum Maskinstation.

Han tilføjer at vognenes store frihøjde er en fordel, når man skal læsse af i stakken.

- Det er nemmere at køre op og ned i stakken, når undervognen ikke hænger i.

Poul Højbjerg har haft mange forskellige fabrikater af frakørselsvogne med bundkædeteknik, men hans valg af Fliegl skyldes ud over afskubberteknikken også den elektronisk styrede bagaksel.

Styringen, kaldet ForCon, fungerer på den måde, at en sensor bag på traktoren aflæser traktorens bevægelser, og via en modtager på vognen justeres vognens hjul hydraulisk efter det trækkende køretøjs bevægelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den elektroniske styring betyder også, at man undgår faste styringsstænger og dermed let kan spænde vognen efter andre traktorer, uddyber Poul Højbjerg.

Tager fat med det samme

Grunden til, at Flieglvognene er hurtige til at læsse af, skyldes ifølge Poul Højbjerg, at afskubberen tager fat med det samme, hvor bundkædevognene godt kan bruge noget tid for at få ordentligt fat i materialet.

- Vi slipper også for bøvl med kæder, og der er hverken gear eller oliemotor, der skal vedligeholdes, fortsætter han.

Det er Traktor & Høstspecialisten i Hinnerup, der har leveret vognene, og de er alle fem forsynet med høje sider.

Det betyder en lastkapacitet på 42 kubikmeter ukomprimeret, mens grænsen hæves til 56 kubikmeter ved kompression.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To af vognene har sider, der kan klappes ned, og dermed sænkes læssehøjden, så vognene kan læsses med en gummiged eller en frontlæsser. Derved kan vognene bruges til andre transportopgaver.

Gylle og grovfoder

Det sydlige Himmerland er præget af mange kvægbrug, og det smitter af på Hvornum Maskinstation, der især har travlt med gylle og grovfoder.

- Bortset fra området med kartoffeldyrkning tager vi os af alle landbrugsopgaver, fortæller Poul Højbjerg, der også har en kloakmester på lønningslisten. Derudover han omkring 10 ansatte.

Hvornum Maskinstation er personligt ejet af Poul og Bente Højbjerg. Virksomheden blev etableret af Poul Højbjergs forældre i 1951, og sønnen overtog den ene halvdel af maskinstationen i 1980, mens han overtog den resterende del sammen med sin kone i 1994.

Poul Højbjerg er formand for DM&E Himmerland. Foreningen, der blev etableret i 1962 under navnet Aalborg Amts Maskinstationsforening, fik for to år siden sit nuværende navn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DM&E Himmerland har 35 medlemmer, og de kan se frem til en fest, idet foreningen i februar 2012 kan fejre 50 års jubilæum.